Mario Draghi bën thirrje për zgjerimin e Bashkimit Evropian drejt lindjes, si dhe rishikimin e traktatit të BE-së për të thjeshtuar vendimmarrjen në bllok.

Kryeministri italian Mario Draghi ka thënë se Bashkimi Evropian duhet të dalë më i fortë nga sfidat historike të hedhura nga lufta në Ukrainë, duke përfshirë zgjerimin drejt lindjes.

Konflikti, i tha ai Parlamentit Evropian në Strasburg të martën, ishte “një krizë sigurie, humanitare, energjetike dhe ekonomike e gjitha në një” që kishte zbuluar se institucionet ekzistuese të BE-së ishin “të papërshtatshme” në përgjigjen e tyre.

Përgjigjja, argumentoi ai, është “federalizmi pragmatik” me vendimmarrje të efektshme që do të shpëtonte nga vetoja e shteteve anëtare që aktualisht shpesh janë në gjendje të bllokojnë qëndrimet e shumicës.

“Ky është fillimi i një rruge që do të çojë në rishikimin e traktatit. Dhe nëse do të jetë kështu, ne duhet ta përqafojmë atë,” tha ai, duke  u duartrokitur nga eurodeputetët.

Draghi, një ish-president i Bankës Qendrore Evropiane i vlerësuar për shpëtimin e euros nga kolapsi 10 vjet më parë, tha se zgjerimi i BE-së drejt lindjes ishte kyç, duke përfshirë Ukrainën.

Aspiratat evropiane

“Ne duhet të integrojmë plotësisht vendet që kanë aspirata evropiane,” tha ai.

Ai shprehu mbështetjen e Italisë për “hapjen e menjëhershme të negociatave të anëtarësimit” me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, dhe për negociatat e përforcuara me Kosovën dhe Bosnjën.

“Ne jemi në favor të anëtarësimit të të gjitha këtyre vendeve në Bashkimin Evropian dhe duam gjithashtu që Ukraina të jetë anëtare e Bashkimit Evropian,” tha ai.

Disa ditë pasi Rusia e sulmoi në shkurt, Ukraina u lut për anëtarësim të shpejtë në BE.

Brukseli u përgjigj duke thënë se procesi ishte rigoroz, kompleks dhe zgjat vite, por i ofroi Kievit një fazë vlerësimi paraprak të përshpejtuar.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë gati të nisin procesin e anëtarësimit që nga viti 2020, por kanë qenë në harresë për shkak të kundërshtimeve nga Bullgaria dhe kushteve të vendosura nga Gjermania dhe Holanda.

Integrimi i mbrojtjes

Draghi gjithashtu bëri thirrje që Evropa të lëvizë më shpejt drejt një integrimi më të madh të mbrojtjes.

Ai u tha ligjvënësve të BE-së se shpenzimet ushtarake në të gjithë bllokun ishin “thellësisht joefikase” për shkak të shpërndarjes së tyre në më shumë se 130 forca dhe organizata të armatosura individuale.

Ai vlerësoi planin e veprimit të Këshillit Evropian për të forcuar politikën e sigurisë dhe mbrojtjes së BE-së deri në vitin 2030, por tha se ishte “e nevojshme të shkohet shpejt përtej këtyre hapave të parë”.

Draghi nënvizoi se pushtimi rus i Ukrainës kërcënon “paqen në kontinentin tonë”.

Ai pohoi angazhimin e tij për mbështetjen e vazhdueshme ushtarake siç kërkohet nga presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky, duke argumentuar se “të mbrosh Ukrainën do të thotë të mbrosh veten”.