Z. Avni Ponari, Konsull i Përgjithshëm Nderi Japonisë Shqipëri dhe njëherësh President i Dhomës  Tregtisë dhe Industrisë ShqipëriJaponi, përshëndet 100 vjetorin e marrëdhënieve miqësore mes dy shteteve.          

100 vjet parë, prill 1922, z. Uchida Kosai, asokohe Ministër i Jashtëm i Japonisë, shkëmbeu letra me z. Fan Noli, Ministër i Punëve Jashtme të Shqipërisë.

njërën nga këto letra është përmendur se Qeveria Japoneze e njohu zyrtarisht, de jure dhe de facto Qeverinë e Shqipërisë duke u bërë kështu vendi i katërt  botë nënshkroi njohjen zyrtare shtetit shqiptar.

foto: Logo për përkujtuar 100 vjetorin e marrëdhënieve Shqipëri-Japoni, krijuar falë ndihmës z.Ponari

prej fillimit, marrëdhëniet miqësore ShqipëriJaponi janë zhvilluar dhe kanë ardhur duke u rritur. Marrëdhëniet diplomatike nisën zyrtarisht vitin 1981, tej Ambasada e Republikës Shqipërisë në Tokio u hap vitin 2005, dhe Ambasada e Japonisë  Tiranë u hap 2017.

Ndërsa sot, ndihma e qeverisë japonezer Zhvillim ndaj Shqipërisë arrin 179 milionë euro me premisa  larta për tu rritur vijim.

foto: Ambasadori i Japonisë Shqipëri, Z. Takada Mitsuyuki dhe Z. Avni Ponari, Konsull i Përgjithshëm Nderi Japonisë Shqipëri / President dhe Kryetar Bordi i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Japoni dhe anëtarë Dhomës gjatë hapjes ekspozitës fotografikeUdhëtim JaponiNë kuadër festimeve për nder 100 vjetorit fillimit të ndërtimit marrëdhënieve miqësisë midis Shqipërisë dhe Japonisë!”

këtë drejtim do ndikojë edhe Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Japoni, një nismë mjaft e rëndësishme dhe me ndikim pozitiv rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve, e cila synon  vendosë theksin potencialet paraqet vendi ynë për investitorët japonezë dhe afrimin e biznesit shqiptar me Japoninë, një ndër Top 3 ekonomitë botërore.

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Japoni ka për qëllim favorizojë zhvillimin e marrëdhënieve tregtare ndërmjet Shqipërisë dhe Japonisë nëpërmjet krijimit një rrjeti kontaktesh ndërmjet korporatave, këshillimi, ndërmjetësimi, orientimi i tyre për vendosjen tregun shqiptar, si dhe çdo aktivitet tjetër me ndikim influencues marrëdhëniet Shqipëri-Japoni, janë baza ku nisi ky rrugëtim.

Dhoma do jetë partner me grupet e ndryshme të interesit si dhe do bashkëpunojë drejtëpërdrejtë me administratën, organizatat tregtare dhe industriale, Dhomat e Tregtisë dhe Industrisë dhe institucione të tjera potenciale vend.

foto: Ambasadori i Japonisë z. Takada Mitsuyuki dhe z. Avni Ponari gjatë një vizite sallonin e “Alto SHPK – Toyota Albania”, anëtare e AJCCI

Marrëdhëniet e forta mes z.Ponari dhe shtetit japonez

Z. Avni Ponari është vlerësuar disa herë nga qeveria japoneze për kontributin e tij ngritjen e marrëdhënieve Shqipëri-Japoni.

vitin 2019, Perandori Japonez do ti akordonte z.Ponari medaljen e lartë “The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon për kontributet e tij jashtëzakonshme për promovimin e shkëmbimeve dhe forcimin e mëtejshëm marrëdhënieve miqësore mes Shqipërisë dhe Japonisë,

Ndërsa herët qeveria japoneze do ti akordonte Çertifikatën e Mirënjohjes cilësinë e tij si Konsull i Përgjithshëm Nderi i Japonisë Tiranë’ (që prej vitit 2009).

foto: ish-ambasadori i Japonisë z. Makoto Ito dhe z.Avni Ponari gjatë dorëzimit medaljeve

Kush është Avni Ponari, Konsull i Përgjithshëm Nderi i Japonisë Shqipëri

Avni Ponari është një figurë publike e njohur gjërësisht për kontributin e tij konsiderueshëm fushat e zhvillimit ekonomiko-social Shqipërisë dhe në rajonin e Ballkanit.

sport, rolin e tij si President i Federatës Shqiptare Basketbollit, prej vitit 2007, z. Ponari ka mbështetur disa skuadra basketbolli si ajo e ‘SIGAL Prishtina’, ‘Valbona’, ‘Vllaznia’, dhe skuadrën e basketbollit për femraFlamurtari’, por edhe zhanre të tjera sportive si: volejboll, alpinizm, tenis dhe aeronautikë. Ndërsa futboll, kompania ai drejton, SIGAL UNIQA, është sponsor zyrtare e Kombëtares Shqiptare Futbollit.

Por nuk duhet harruar edhe LIGA UNIKE, kampionati i përbashkët i basketbollit Shqipëri-Kosovë, një iniciativë tejkaloi edhe politikën sa i përket bashkimit dy shteteve.

kulturë, Z. Ponari dhe SIGAL UNIQA, kanë ofruar mbështetje ndaj projekteve dhe aktiviteteve të shumëllojshme, bashkëpunim me institucione të rëndësishme kulturore vend ndër cilat mund të përmendim: ‘Festivalin Ndërkombëtar Gjirokastrës’, ‘Festivalin Ndërkombëtar Vokalit Operistik’, botimin e librave ndryshëm, si edhe projektin të madh për nga vlerat historike dhe kulturore siç ishte sjellja e armëve Skënderbeut me rastin e 100-Vjetorit Pavarësisë.

Ai ka qenë gjithashtu iniciator i hapjes Klubit të Artit dhe Kulturës’ me qëllim nxitjen dhe promovimine artistëve rinj, duke ofruar financimin e projekteve dhe aktiviteteve suksesshme.

Me idenë dhe investimin personal tij tanimë miliona shqiptarë, brenda dhe jashtë kufijve, kanë mundësi të dëgjojnë libra shqip, falë platformës vetme online dhe pa pagesë ‘Audiobooks.al’.

Ndër tjera, Z. Ponari, ka meritën për zhvillimin e një projekti veçantë, ështëShqipëria Live’. Nga kjoplatformë, mund shikohen live/24 orë pjesa e madhe e qyteteve Shqipërisë çdo cep botës.

edukim dhe përgjegjësi sociale, Z.Ponari i ka kushtuar një vëmendje veçantë edukimit dhe arsimimit gjeneratave reja, duke ofruar mbështetje financiare ndaj institucioneve tilla si, ‘Fondacioni Shkollor Austriak’ (duke ofruar bursa studimi për nxënësit); dhe Fondacioni ‘Junior Achievement’ (ProgramiDrejtues për një ditë’). Ndër tjera, me mbështetjen e Z. Ponari, SIGAL UNIQA ofron programe internship-i dhe punë kërkimore për gjithë studentët duan prezantohen me tregun e punës.

Ai ka kontribuar gjithashtu mbështetjen financiare  shumë projekteve sociale dobi fëmijëve, zonave rurale dhe iniciativave mjedisore, investimin në Shkollën e Fierzës, apo shkollave tjera si në Vermosh, Nivicë etj.

Avni Ponari është autor i dhjetra shkrimeve, reportazheve dhe opinioneve për problemet ekonomikee sociale vend. Ai është kërkues e këmbëngulës për gjërat nuk pajtohen me realitetin duke kërkuar ndryshimin përmes mendimeve dhe ideve tij novatore.