Sipas disa hulumtimeve, rreth 20 deri në 30 për qind e njerëzve kafshojnë thonjtë e tyre, shkruan Mind Body Green, dhe megjithëse nuk është një zakon i rrezikshëm për jetën, disa kanë pasoja të caktuara, më së shpeshti infeksione të lëkurës ose transmetim të viruseve të ndryshme.

Sipas psikologut Gauri Khurani, kafshimi i thonjve është një sjellje qetësuese, ashtu si të shkulësh flokët dhe të prekësh lëkurën.

“Këto pjesë të trupit janë të lehta për t’u aksesuar dhe rezultatet në përgjithësi nuk janë lehtësisht të dukshme për të tjerët,” thotë ajo, dhe njerëzit shpesh e bëjnë këtë për të vdekur vetë kur janë të uritur, të mërzitur, të frustruar ose duke punuar në detyra të vështira.

Sipas Khurani, kafshimi i thonjve shpesh fillon qysh në fëmijëri dhe disa kërkime sugjerojnë se mund të jetë gjenetike.

Kafshimi kronik i thonjve, që quhet edhe onikofagji, mund të dëmtojë lëkurën rreth thonjve dhe vetë thonjtë. Kjo mund të rrisë rrezikun e infeksioneve bakteriale të thonjve, kështu që ato janë të kuqe, të dhimbshme dhe të fryrë dhe shpesh kërkojnë trajtim me antibiotikë.

Veç kësaj, duart dhe thonjtë shpesh infektohen me viruse dhe baktere të ndryshme që i transmetojmë në gojë duke kafshuar thonjtë ose lëkurën rreth thonjve.

Ja disa mënyra për të ndaluar këtë zakon të dëmshëm:

1. Identifikoni shkaktarët tuaj

Kur përpiqeni të hiqni dorë nga një zakon, hapi i parë është të identifikoni shkakun. Nëse mund të përcaktoni saktësisht se çfarë po shkakton kafshimin e thonjve tuaj, mund të ndihmoni edhe veten duke shmangur shkaktarët tuaj ose duke gjetur mënyra për t’i menaxhuar ato.

2. Mbani duart sa më shpesh të zëna

Është pothuajse e pamundur të kafshoni thonjtë nëse duart tuaja janë të zëna, pra të tjerët. Khurani sugjeron lexim, thurje, punime artizanale, përkëdhelje shtëpiake, punë të ndryshme shtëpiake dhe gjithçka tjetër që do të mbajë duart e punonjësve.

3. Vishni doreza

Khurani thotë se edhe nëse nuk mund t’i vishni ato gjatë gjithë ditës, veshja e dorezave (sportive ose dimrit) gjatë situatave stresuese ose kur jemi të mërzitur mund të ndihmojë në uljen e kafshimit sepse ato janë një pengesë fizike midis thoit dhe gojës.

4. Mbani gjithmonë thonjtë tuaj të shkurtuar

Nëse thonjtë tuaj janë të shkurtër, mund t’i kafshoni më pak.

5. Aplikoni llak të hidhur

Shumë barnatore shesin manikyrin e hidhur që zakonisht është i pangjyrë, kështu që mjekët pajtohen se manikyri është një ide e mirë si për femrat ashtu edhe për meshkujt.

6. Përtypni çamçakëz

Nëse kafshimi i thonjve është më shumë diçka për t’u ‘argëtuar’ dhe për të përdorur gojën, merrni një çamçakëz ose gjethe nenexhiku për t’ju mbajtur të zënë, këshillojnë mjekët.

7. Provoni mbrojtësin e gojës

Khurani sugjeron që të parandaloni kafshimin e thonjve me një mbrojtës të gojës që njerëzit zakonisht e mbajnë natën, për të parandaluar kërcëllimin e dhëmbëve.

8. Konsultohuni me një dermatolog

Nëse tashmë keni pasur një infeksion të lëkurës ose thonjve për shkak të kafshimit të thonjve, sugjeroheni që të konsultoheni me dermatologun tuaj i cili mund të ndihmojë në trajtimin e infeksionit, por edhe të këshillojë disa zgjidhje të tjera se si të shpëtoni nga ky zakon i dëmshëm.