Ministrat e ekonomisë gjermane dhe franceze thanë sot se ishin të përkushtuar ndaj marrëveshjeve ekzistuese me Rusinë për të bërë pagesat për furnizimet me gaz rus vetëm në euro.

“Kontratat janë në euro dhe duhet të paguhen në euro dhe do të paguhen në euro”, tha ministri francez i Ekonomisë dhe Financave Bruno Le Maire gjatë një konference të përbashkët shtypi me homologun e tij gjerman Robert Habeck.

“Ne nuk do të pranojmë metodën e pagesës për gazin [rus] në asnjë monedhë tjetër nga ajo që thuhet në kontratë”, shtoi Le Maire.

Presidenti rus Vladimir Putin tha sot se sipas një dekreti të sapo nënshkruar në lidhje me tregtinë e gazit natyror me “vendet jomiqësore”, kompanitë do të duhet të kenë llogari në bankat ruse dhe të paguajnë për kontratat në rubla, transmeton CNN.

Në një konferencë të veçantë për shtyp të enjten, Habeck tha se Gjermania është “e përgatitur” për të gjithë skenarët, duke përfshirë një ndalim të flukseve të gazit rus në Evropë, ndërsa Le Maire tha se Franca po “përgatitet” në rast se Rusia ndërpret dërgesat e gazit.

Kancelari gjerman Olaf Scholz këmbënguli gjithashtu sot se Berlini do të bëjë pagesat për gazin rus vetëm në euro.

“Ne i kemi shikuar kontratat për shpërndarjen e gazit dhe dërgesat e tjera. (Në kontratat thuhet) se pagesat duhet të bëhen në euro, ndonjëherë në dollarë amerikanë, por kryesisht në euro. Dhe e bëra të qartë në bisedën time me presidentin rus se kjo do të mbetet ashtu siç është”, tha Scholz në Berlin gjatë një konference të përbashkët shtypi me homologun e tij austriak Karl Nehammer.

“Është një ndjenjë e tmerrshme të jesh i varur nga energjia ruse për momentin. Ne duhet të sigurojmë furnizime me energji për të siguruar funksionimin e ekonomisë, sepse gazi që vjen nga Rusia nuk përdoret vetëm për familjet private, por edhe nga industritë ku bëhet fjalë për vendet e punës, dhe prosperiteti duhet të ruhet,” tha Nehammer.