Pushtimi rus i Ukrainës mund të shkaktojë një krizë ushqimore në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore, pasi vendet që varen nga importet e grurit ukrainas dhe rus përballen me mungesa, tha të mërkurën Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres.

“Çmimet e ushqimit, karburantit dhe plehrave po rriten në qiell, zinxhirët e furnizimit po ndërpriten”, tha Guterres gjatë një takimi të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. “E gjithë kjo po godet më së shumti më të varfërit dhe po mbjell farën e paqëndrueshmërisë politike dhe trazirave në mbarë globin.”

Guterres përmendi Egjiptin, Libanin, Libinë, Somalinë, Sudanin dhe Jemenin si kombe që importojnë të paktën gjysmën e grurit të tyre nga Ukraina ose Rusia.

Sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës ka shkaktuar tashmë një rritje të çmimeve të grurit, duke shtuar inflacionin në çmimet e ushqimeve. Kontratat e së ardhmes së grurit në fillim të marsit ishin në nivelin më të lartë që nga viti 2008.

Rusia dhe Ukraina së bashku përbëjnë 14% të të gjithë prodhimit global të grurit dhe 29% të të gjitha eksporteve të grurit.