1 – Ecni zbathur dhe vishni këpucë të rehatshme

Këmbët janë baza e të gjithë trupit. Prandaj, zhvillimi i duhur i muskujve dhe nyjeve në to është çelësi i qëndrimit të mirë. Gjëja më e natyrshme që mund të bëni është të ecni zbathur sa më shpesh të mundeni. Kur duhet të vishni këpucë, takat e larta dhe thembra të trasha janë gjërat e para që duhen shmangur. Gjeni palën e përsosur të këpucëve me mbështetje të mirë.

2 – Shtoni kalcium në dietën tuaj

Kalciumi është në blloqet ndërtuese të kockave dhe sa më shumë të plakeni, aq më të brishta bëhen ato. Të kesh një skelet të fortë ndihmon për të mbajtur një qëndrim të mirë dhe për të shmangur çdo lloj dhimbjeje që mund të shkaktohet nga një qëndrim i keq. Pra, hani më shumë ushqime që janë të pasura me kalcium, si: djathi, arrat, fasulet dhe produktet e qumështit.

3 – Konsumoni vitaminë D.

Vitamina D kërkohet nga kockat dhe siguron përthithje të mirë të kalciumit. Ju mund ta merrni vitaminën D nga ushqimi dhe rrezet e diellit, por nëse këto dy burime nuk janë të mjaftueshme, mund të merrni suplemente.

4 – Ngrini pesha

Ju nuk keni nevojë të shkoni në palestër dhe të filloni të ushtroni. Peshat e vogla me të cilat përballeni në jetën tuaj të përditshme, si çantat nga dyqani apo çanta, do t’ju ndihmojnë. Thjesht përdorni ato me mençuri dhe mos mbani vazhdimisht një çantë të rëndë në të njëjtën shpatull. Ngritja e rregullt e ngarkesave të ndryshme do t’ju pengojë të zhvilloni osteoporozën dhe të merrni një frakturë me kalimin e kohës.

5 – Ndryshoni qëndrimin tuaj

Të qenit në një pozicion për orë të tëra, në fund shkakton lodhje muskulore dhe rrjedhimisht, qëndrim jo të mirë, si dhe dhimbje shpine dhe qafe. Është shumë e rëndësishme të ndryshoni qëndrimin tuaj, të ngriheni, të ecni dhe të shtriheni të paktën dy herë në orë. Nëse jeni shumë i zënë duke e kujtuar atë, caktoni një alarm për ta zbatuar atë çdo 30 minuta.

6 – Përmirësoni ekuilibrin tuaj

Ka një shumëllojshmëri të pajisjeve të fitnesit që mund t’i përdorni për stërvitje. Ecja në çdo sipërfaqe të paqëndrueshme si rëra është gjithashtu shumë e dobishme. Balancimi lidh trurin, sistemin nervor dhe muskujt për të krijuar një koordinim më të mirë dhe për të përmirësuar qëndrimin tuaj.

7 – Ushtrime

Këtu janë disa ushtrime që do t’ju ndihmojnë të përmirësoni qëndrimin tuaj dhe të shpëtoni nga dhimbjet:

– Qëndrimi i kobrës: Shtrihuni në bark, këmbët menjëherë pas jush, krahët përgjatë trupit dhe anët e sipërme të këmbëve në dysheme. Nxirrni frymën dhe ngrini ngadalë kokën dhe gjoksin nga dyshemeja, duke përdorur muskujt e shpinës, por pa përdorur duart. Mbani ijet tuaja në dysheme dhe relaksoni qafën. Më pas kthehuni ngadalë dhe përsëriteni këtë ushtrim tri herë.

-Qëndrimi i karriges: Qëndroni në këmbë dhe nxirrni frymën ndërsa përkulni gjunjët. Mos i përkulni më shumë se 90 gradë dhe sillni mbi gishtat e këmbëve. Merrni dy frymë, pastaj ngrihuni dhe përsëriteni këtë ushtrim tri herë.

-Ushtrimi me dërrasë: Filloni me duart dhe gjunjët në dysheme. Zgjatni të dyja këmbët menjëherë pas jush, me gishtat e këmbëve në dysheme dhe shpinën dhe këmbët tuaja duke formuar një vijë të drejtë. Qëndroni në këtë pozicion për aq kohë sa të mundeni.