Sëmundja e mëlçisë së dhjamur ose mëlçia yndyrore është një akumulim atipik i yndyrës në qelizat e mëlçisë

Mëlçia është ndër të gjitha organet që kryen funksionet më komplekse në trupin tonë.

Me peshën e saj prej 1 500 gramë, ajo është gjëndra më e madhe në trup dhe luan një rol themelor në metabolizmin tonë.

Ndër funksionet e tij është pikërisht ai i renditjes së lëndëve ushqyese të përthithur nga zorrët, shkuan melarossa.it.

Nëpërmjet proceseve kimike specifike, në fakt, ajo shndërron shumicën e lëndëve ushqyese në acide yndyrore për t’u përdorur në rast nevoje ose për t’u ruajtur në indin dhjamor.

Megjithatë, kur ky mekanizëm metabolik është i mbingarkuar dhe lipidet brenda hepatociteve (qelizat e mëlçisë) kalojnë 5% të peshës së tij, ai quhet mëlçia e dhjamosur ose mëlçia yndyrore.

Simptomat shpesh nuk janë shumë specifike ose mungojnë fare, duke e bërë atë një sëmundje të vështirë për t’u diagnostikuar.

Quhet ndryshe edhe “sëmundja e mirëqenies”, sepse zakonisht shkaktohet nga një dietë me kalori të lartë, e pasur me yndyra të ngopura.

Dieta e mëlçisë yndyrore, në fakt, siguron një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar me pak yndyrë.

Por çfarë është saktësisht mëlçia e yndyrshme dhe si ta kurojmë apo parandalojmë?

Mëlçia dhjamore ose steatoza hepatike është një gjendje klinike e karakterizuar nga një akumulim i triglicerideve në qelizat e mëlçisë më shumë se 5% e peshës së vetë mëlçisë.

Konsiderohet si reagimi i mëlçisë ndaj stresit metabolik, i cili me kalimin e viteve mund të zhvillohet në forma më të rënda të sëmundjes, si cirroza e mëlçisë.

Kuadri klinik është i ngjashëm me atë të steatozës alkoolike, por prek njerëzit që nuk konsumojnë rregullisht alkool ose e bëjnë këtë në sasi modeste.

Por, le të shohim mekanizmin e sëmundjes.

Mëlçia konverton sheqernat në yndyra për të krijuar furnizime kur është e nevojshme. Megjithatë, kur sasia e sheqerit dhe yndyrës në dietë është shumë e lartë, mëlçia ruan yndyrën e tepërt. Për këtë arsye, pra, duket më i madh se norma.

Trupi i njeriut ka një veçori, pikërisht atë të reagimit ndaj një shqetësimi duke nisur një proces inflamator. Kjo ndodh edhe në mëlçi si përgjigje ndaj akumulimit të yndyrës në dhjamor.

Prandaj, steatoza hepatike çon në një përgjigje inflamatore që shkakton një mekanizëm mbrojtës nga vetë qelizat. Këto, duke e interpretuar këtë problem si një dëmtim real të indeve, aktivizojnë mekanizmin e riparimit të trombociteve të të njëjtit.

Simptomat e mëlçisë së yndyrshme

Mëlçia e dhjamosur është një patologji e heshtur. Simptomat pothuajse mungojnë dhe në shumicën e rasteve sëmundja zbulohet rastësisht nëpërmjet një ekografie ose analizave të gjakut.

Në fakt, ajo mund të diagnostikohet pas komplikimeve, por kjo do të thotë se sëmundja është tashmë në një fazë të avancuar.

Në disa raste, mund të ndjeni siklet abdominal ose simptoma të tjera që nuk janë specifike, si mungesa e oreksit, ënjtje në gjymtyrët e poshtme, konfuzion i lehtë dhe akumulim i lëngjeve në bark.