Kanë mbetur edhe pak ditë deri dielën e 16 janarit, kur do hapen kutiat për votimin e Referendumit  Serbi, rrethndryshimit Kushtetutës aktuale pjesët kanë bëjë me gjyqësorin, mënyrë ardhmen gjyqtarët dhe prokurorët mos zgjidhen nga Kuvendi Republikan, por nga sfera e profesionistëve.
Një këtë drejtim një kontribut madh e kanë dhënëndërkombëtarët, cilët prej vitesh u kanë bërë presion krerëveinstitucional Serbi, bëhen reforma drejtësi, gjyqet jenë pavarura dhe jot ë kapura nga shteti.
Lidhur me këto iniciativa dhe presione, nuk kanë mbetur anashas liderët e skenës politike shqiptare nga Lugina e Preshevës, cilët me reagime, kumtesa politike, peticione e forma tjera organizimit politik e kanë kundërshtuar drejtësinë Serbi, sit ë njëanshme, padrejtë dhe represive për shqiptarët.
Askund botë nuk ka si Preshevë me 95 për qind shqiptarëe Bujanoc me 65 për qind shqiptarë, jetë kryetar i gjykatëspërfaqësuesi i palës serbe, këto komuna është pakicë. Po kishte qenë drejtësia rregull Serbi deri tani, nuk do kishte lejuar këso veprimesh anticivilizuese.
Kurse tani kur ka ardhur koha për t’i thënë stop këtyre dukurivenegative me formë referendum liderët politikë shqiptarë Luginë heshtin, nuk dalin me qëndrime rreth këtij procesi rëndësishëm shoqërorë për ta drejtuar popullin se nga t’iambajë?!
PortaliJetapress”, ka marrë një prononcim nga koordinatori iShoqërisë Civile Nexhmedin Saqipi, rreth angazhimeve shqiptarëve para mbajtjes Referendumit për reforma dhendryshime gjyqësorin serb.
I pyetur z. Saqipi, se çfarë mendon rreth këtyre dukurive politikerreth Referendumit, ai, me një shqetësim u shpreh se nuk ështëhera e parë qytetarët shqiptarë gjenden para një akti kryer.
“Sa herë janë mbajtur zgjedhjet presidenciale, regjistrimi ipopullsisë, si dhe kjo e fundit e Referendumit për ndryshime Kushtetutën e Serbisë rreth gjyqësorit, partitë politike kanëheshtur, duke lënë anëtarësinë dhe popullit, vendosin vet, për pjesëmarrje, apo bojkot! Kjo është e papranueshme, jashtëlogjikës dhe antiqytetëruese. Themi kështu, ngase për procese tjera si janë ato zgjedhjeve për pushtet lokal, apo republikan, bëhen copa duke u akuzuar nëpër fushata elektorale e debate televizive, duke harxhuar mjete dhe duke akuzuar njeri tjetrin, luftë për karriga e privilegje”, thotë i mllefosur koordinatoriSaqipi.
Ai, tej, spikamë papërgjegjësinë e politikanëveshqiptarë cilët nuk dalin para qytetarëve me argumente psenuk duhet dalur Referendum, ose e kundërta pse duhet tambështetim atë, çka fitojmë dhe çka humbin nga bojkoti, apopjesëmarrja?!”
Heshtja e liderëve institucionalë e partiakë shqiptarë këtomoment, krijon huti, defetizëm dhe mosdëgjueshmëri teqytetarët, cilët i kanë sytë e veshët te zgjedhurit e tyre, cilët bëjnë zhurmë për gjëra imta a heshtin ndaj atyre, pona zënë frymën për ditë, u shpreh për Jetapress, NaxhmedinSaqipi, koordinator i Shoqërisë Civile, raportonJetapress./Rejhane Rexhepi/