Nga Ndue ZIÇI- Shkodër

Mbi 650 mijë pensionistë, cilët janë akoma gjallë, prisninnga Qeveria “Rama 3” t’iu kthehej buzëqeshja këtyre gjysheve e gjyshërve, cilët ndodhen një gjendje kufijëve mbijetesës, ndonëse kanë sakrifikuar shumë për vendin e vet/tonë. Po njëjtën gjë mund themi  edhe për invalidëtetjPo me sa duket edhe këtë rradhë buzëqeshja është  tharë buzë, sepse sipas Programit miratuar para disa ditësh Qeverisë të dalë nga Zgjedhjet e 25 Prillit 2021, e  ardhmja nuk  ngjall optimizëm

 bisedat e zhvilluara me pensionistëet, ata shprehinhapur zhgënijimin dhe numërojnë hallet e tyre jo pakta.Me 18.000 lekë çfarë mund bëjmë? Kur paguajmë: drita, ujë,qera, ilaçe  etj. as për ngrenë bukë thatë nuk na del. Falëemigrantëve, cilët  kujdesen për ne, se po ishte  përQeverinë aktuale, edhe për ato kanë ikur, 70 për qind e pensionistëve do ishin akoma   keq.

Po rritja e pensioneve me 5 për qind vit për katër vitet eardhshme. Le t’i referohemi n pensionisti merrpension 20.000 lekë muaj. Me rritjen e premtuar do të marrë21.000 lekë ose 9 bukë gruri, muaj, ose 300  gramë bukë ditë.

            Nuk paska mundësi Qeveria hedh një hap guximshëm skemen e pensioneve? Fajin e paska skema e vjetër e pensioneve. Deri kur fajtorë do të jenë qeveritëparardhëseUrojmë mos fillojnë nga viti 1938. Qeverianuk ka pse   merret me shkuaren, se një shi bie nuk don  çadër

Le kthehemi 2014 e deri tani sa janë rritur shkretat  pensione?! Sytë i kanë te Qeveria, duke thënë: –Kur do tëvijnë dita për mos u rënë  qafë fëmijëve emigrantë, cilët tani kanë ndertuar familjet e tyreEdhe ata kanë problemetveta. Ne nuk na mjaftojnë fjalët e mira qeveritarëve, sa nukpërloten! Po ku t’i gjejmë  paratë? Po sa e sigurtë është edhe kjorritje? Për 4 vite do të rriten 20 për qind  shumë se janë tani.Po,që  arrihet ky objektiv, duhet të ndryshojnë Ligjin Sigurimeve Shoqërore, i cili nuk lejon rritje të pensioneve përtej normës së infacionit dhe, së dyti, duhet të gjenerojnë fonde të mjaftueshme për këtë qëllim.

vitin 2020  krahasim me vitin 2019 pësoi një ulje 3.2  për  qind, duke llogaritur edhe  efektet e inflacionit, ulja realeështë e madhe.

Borxhli për këta pensionista është Qeveria Rama, pasidinë  fort mirë se 70 për qind  e tyre  kanë  votuar PS. Pjesa emadhe për hir zakonit, duke qënë    majtë historikisht. Pra,   bonusi i fundvitit, i cili u publikue nga  Zv/kryeministri dhe do jetë 5000 lekë rinj. Pensionistët   duke blerë  gazetënPanorama ishin    kënaqur (!) ifituam” dy gjela deti për 4vjet!!!

          Tani janë rritur edhe shpenzimet për artikujt e shportës, tëcilat janë bazë e ushqyerit. Kjo  rritje, përveç artikujve shportës, ka ndodhur edhe artikujt e tjerë: energjia elektrike,gazi, etj. Deri tani shpenzimet për ushqimet arrijnë deri 50përqind buxheteve familjeve varfëra e   mesmeSe pushtetarët, oligarkët, bosat e krimeve e  narkotikëvenuk pyesin r çmimet. Madje sa   larta çmimet aqmë lehtë, kryejnë vepren tjetër kriminale, atë të pastrimit të parave. Politika e  bonusit  pensionistëve, do kthehet  njëpolitikë permanente rritjes pensioneve, përtej  indeksimit, pa rrezikuar skemën dhe reformen e arritur. Bonusi mbetet ai cilin e cituam lart. 

Është absurde thuash se nuk ka patur njëpërmirësim  skemën pensioneve. Futja e  minatorëve, metalurgëvenaftëtarërve, cilët kanë statusin e tyre veçantë. Pa paragjykuar  vështirësitë  kalojëvendi me Tërmetin e Pandeminë, cilat preken jo pak edhepensionistëtmadje shumëshumë prej tyre kanë hyrë borxhe deri  fyt për tu  kuruarshuma  cilat i kanë  kaluar  1.000 Eurot.  

Krahas shtimit  punësimeve rritjes  kontributevemendojmë se edhe ulja e shpenzimeve sidomos atyre administratës së lartë,  Parlamentit etj.  Vend për ulurshpenzimet ka plot, po jetë deshira dhe vullneti i mirë i gjitha palëve. Reforma Territoriale,  cilën Opozita e braktisi,  me qëllim a pa qëllim nuk dihet! Po një gjë është e qar: ulja e shpenzimeve  bashkimin e  komu

nave është fare minimale, për mos thënë hiçOse për qënë i siqertëshpenzimet janë   të larta se ato përpara Reformes Teritoriale. Në uljen e shpenzimeve mendojë se duhet filluar nga kupola. Pse u dashkan 140parlamentarë, kur shumë mirë mund  bëhesh fjala vjen me 100 parlamentarë e   kursesh rreth 150 milionë lekë vit, duke ulur ose larguar 40 deputetë Sa vende mund shkurtohen  dikasteret  qeveritare  qarqe,  prefekturadrejtori  tëbashkive etj.etj. Kuptohet se duhet ndërhyrë  Kushtetutë. Nukjanë problem ndërhyrjet   Kushtetutë,  se  është  bërë  si Thesi i  Çutit” duke arënuar vend  e  pa-vend.

        Rritjapensioneve me 5 për qind vit dhe varionnga 350 lekë deri  1.500 lekë është  minimalepërsëri ne themi  mirë pak se hiç!!! 

Po shpresojmë se Ligjvënësit dhe Qeveria do mendojnë se do plaken dhe do të dalin në pension një ditë, të mendojnë për afërmitë e tyre, se për vete kanë menduar fort mirë, se edhe pasi   ikin nga Parlamentikanë shumë privilegjekulminante ështëse edhe kur  dalin në pension, ata  marrin një pension sakatërfishi i pensionit mesatar!!!  

Një gjë është e vërtetë si drita e diellit, se po nuk muarën masa të menjëhershme për shtresat e varfëra dhe mesme do tëmbetemi te thënia e rëndë: “Shterngo rripin, Thanas”!