nderuar pjesëmarrës !

Familjarë Ali Rrustem Mulës,

Bashkëshortja e tij, shoku i ngushtë dhe i pandarë e jetës, vajzat, djemtë, të afërm, shokë, miqë e dashamirë tij,

Si shumë herë tjera, edhe sot na ka tubue Ali Mula, porthelbësisht ndryshe nga atëherë, sepse humorin e tij shoqërisht shëndetshëm, kë rradhë na e zëvendësoi me pikëllim e vajë.

Pra, jemi sot këtu, në kë ditë shënuar e pikëlluar përgjithsejcilin, sepse fati e deshi që atij ti japim lamtumirën e fundit, por për të mos e harruar kurrë jetë të jetëve. U shuenjë personalitet me vlera shumanshme. Nga sot e mbrapa do na mungosh fizikisht, ore Ali Rrustem Mulaj, por jo kujtimi, vepra e emri e lé pas.

Për kë rast mortor, si rrallë ndonjë herë tjetër, nuk u’deshveçse pak minuta e’u mor vesh anembanë lajmi i hidhur se dje datën 21.11.2021, u nda nga kjo jetë Ali Rrustem Mulaj, i fshatit Kepenek, Krahina e Bytyçit, Malësia e Gjakovës, e sot vinin nga ana e anës që atij ti japin nga afër lamtumirën e fundit. Sikurse shihet, kanë ardhur sot këtu nga fshati i tij ilindjes, Kepeneku, nga krahina e Bytyç-Berishës, ajo e Nikaj-Merturit, Krasniqja, Gashi e Shipshani e Hasi, por edhe ngavende të tjera Shqipërisë dhe nga Kosova.

Ky rast mortor ka ndá nga ne një personalitet Malësisë Gjakovës, i cili u formua si i tillë prej thjeshti, duke u lartësuar si një bir i nderuar i krahinës Bytyçit, Krye-urtak iBytyçit dhe Bytyçasve kudo janë, i cili jetë jetës e nderoi jo vetëm veten e tij, familjen, por mbarë atë krahinë besës, bujarisë, sojnisë e trimërisë, cilës veçse ia shtoi vlerat e saj.

Puna e tij përkushtimore e lartësoi atë një ikonëshumëdimensionale artit, si Kryemjeshtër i AnsamlitDardania, “Ambasador i Paqes Botë”, “Qytetar Nderi iTropojësdheMjeshtër i Madh”, por tani na mungon, shumë se asnjëherë, e shohim se ai i tejkalonte këto dimensionezyrtare.

Ishte si një frymë pozitiviste, ndikonte mistershëm e pa u ndjerë habitatin shoqëror.

E gjithë jeta e tij ka qenë veprim dhe aksion pa u ndalurasnjëherë, e për t’u mbajtur mend përherë. Por pashlyeshme jetë jetëve deri ngashërim, ishin ato çaste kur edhe psenuk donim ta besonim, e ay e dinte, u ngrit nga shtrati i vdekjes, tamam si legjendë, e mori pjesë krenarisht e pa u ligështuarFestën e Bytyçitedhe pse e dinte se për ajo ditë ishte përherë fundit në kësi takimesh.

Janë edhe këto fjalë tij nga rezervat e fundit shpirtit, thë një mikut që e përshkruajnë pashlyeshëm atë rast tij:Jam kanë Festën e Ptyçit. Erdhën e morën. Nuk e di po dha Zoti fuqi e sikur m’u hoq smundja me dorë. Njëorganizim i përsosun. Megjithato aktivitete, me kangë e valle.Kishin ardhë nga gjitha anët. U takova e bamë fotografi me gjithë ata shokë nuk e di a i takoj ma.-…

Me lotë sy, Alia, tha: -“Besomë Agim Hajdari, kurrëma gëzuem nuk e kam ndie veten, se atë ditë atë takim.Tanë Dynjanë me ma pas dhanë nuk e kisha lanë pa marrë pjesë atë festë fisit”. E krejt i përlotun e i përmalluem, tha:Gëzim ma madh nuk do kish për mue se me pa dek bash qaty, mbasi u takova me tanë ata shokë e miq.

Ali Mula, në gjallje tij u skalit si një sfidant ivështirësive, persekucionit, e i moshës, duke që i ri aktiv, e plak i mençur, e urtak, enciklopedi dijesh e historishë, thesarvlerash, por gjithmonë si i ri e novator.

Ai për herë fundit erdhi 29 Gusht 2021, atë Festë, nga ku do na mungo aty e mbrapa e u hallallshit me gjithëata ishin prezent nga gjitha viset etnike, ku kishte bërë miq shumtë, por posaçërisht me Bytyçasit e tij, shokët dhe miqtë e përjetshëm. Kë hallallshitje e bëri si pak kush tjetër mund tabënte atë formë, masive e festive, e shumë përmallshmepër atë e gjithë tjerët, që e shifnin se çfarë po ndodhte me këtë njeri stoik, por nuk donin ta besonin. E bëri atë shmallje fundit, për shkuar amshim i plotësuar, e i qetë, duke e arritur ta realizojë edhe atë çast, i cili do t’i kushtonte shumë shpirtin e tij, po mos mundej ta realizonte. E, ai shkoi iplotësuar edhe për këtë merak tij.

Keqardhja dhe hidhërimi nuk kanë masë ta peshojnërëndesën e kësaj humbje rëndë. Ndonëse sot familja e humbinjeriun e saj dashur, po ashtu edhe shokët dhe miqtë e tij shumtë e humbën një njeri e deshën shumë e do t’umungojë përjetë. Po ashtu, jo vetëm krahina e Bytyçit, pormbarë Malësia e Gjakovës e humbi një bir e personalitet saj nderuar, i cili dha shumë si për emancipimin shoqëror, kulturëndhe artin.

Me këtë rast humbje këtij burri me vlera shumta, përcjellim ngushëllimet tona sinqerta për familjarët, farefisin, shokët dhe miqtë e keqardhje e madhe për ne. Po ashtu, urojmë Zoti t’u japi forcën e duhur për ta përballuar dhimbjen.

Shpirti i tij u prehtë paqe! Qoftë për ty i lehtë dheu itokës më!

Në shenjë respekti dhe dhimbje një minute heshtje nderim tij.

-I përjetshëm kujtimi i tij! Rrofshi dhe e kujtofshi!

emër Bytyçasve kudo që janë, me cilët bashkohen gjithë shokët dhe miqtë, por në një mënyrë veçantë SkënderHaklaj dhe Agim Doçi, me cilët ndau edhe amanetet e ti fundit.

Shoqata MbarëkombëtareBytyçi”, Tiranë-Prizren

Kryetari

Agron Isa GJEDIA

Bajramcurri-Tropojë, 22 nëntor 2021