Me pikëllim thellë shpirt po i shkruaj këta pak rreshtamalli e dhimbje për ty, miku im i çmuar, Ahmet.

Mortja, ajo që gjithmonë merr e asnjëherë nuk jep, ma rrëmbeu mikun tim, Ahmet Rexhep Kelmendin; 26 gushti i këtij viti ia ndali zemrën, ia mori shpirtin. Errësira, kjo vello e trishtë, që nata e zezë e 25 gushtit fillonte shtrinte pëlhurënmbi qytetin e Pejës e rrëzë Grykës Rugovës, trishtonte. Gjendja shëndetësore e keqësuar kishte futur rrugënpakthim, miku im.

Një natë e gjatë, pambarim. Vdekja, ky armik i frikshëm, sillej vërdallë deri kohën e saj. Zëri nuk dilte, ai ishtearratisur. Lumenjë lotësh e lutjesh pambarim zbrazeshin Kosuriq Lugut Baranit: “Mos më le vetëm o, i bekuari i jetës sime“, përlotur, thërriste Zyryfaja, Mos na le babë“, si në kor vajtimi luteshin djemtë dhe vajzat, lutemi gjyshmos ik! Duam rritemi me ngrohtësinë e shpitit tënd“, dhimbshëm luteshin nipat dhe mbesat.

Magbeti, ky përbindësh i etur ma vrau gjumin e, shpirtinuk gjente qetësi; më ishte dalldisur pezëm, mallishpërvëluar. Veç psherëtinte e rënkonte, si një zog i rënë ngafoleja rrugëtime drithëruese e në kërkim mikut, pondahej nga ne përgjithmonë E papritura e së nesërmes, 26 gushti 2021, si vetëtima vrau shpirtin tim. Lumi i jetës mikut tim, Ahmetit, u zbraz detin e pafund.Përmes portës ndriçimit kaloi botën e përtejme. Atje, në parajsën sublime të merituar.

E mua, mbetën kujtimet për orët mira kaluam bashku.Miku im i çmuar, Ahmet, sa herë takoje, të vinte zemra te sytë. Gëzimi yt i çiltërsh prehte një gëzimmiqësor e pa mashtri. Ajo ishte natyra e jote Zoti ta kishtedhuruar nga shembelltyra e Tij. Ishe mbartës, përcues e përcjellës i një modestie, aq jashtëzakonshme e thellësishtnjerëzore e po kaq admiruese. Ishe njohës i mirë i jetës që na rrethonte. takimet tona, me biseda përzemërta, e braktisnim natën.

Bekuar dheu i tokës nanë ruan gjirin e vet! Lavdi dy botërat!

                                                                                       Maxhun SMAJLI

​​​​​​Kryeredaktor i “Gazeta e Alpeve“ në Gjermani