Një grup i industrisë aziatike që përfshin Google, Facebook dhe Twitter ka paralajmëruar që kompanitë e teknologjisë mund të ndalojnë së ofruari shërbimet e tyre në Hong Kong, nëse territori kinez vazhdon me planet për të ndryshuar ligjet e privatësisë.

Paralajmërimi erdhi në një letër të dërguar nga Koalicioni i Internetit të Azisë, në të cilën janë anëtare të tre kompanitë, përveç Apple Inc, LinkedIn dhe të tjerët.

Në dokumentin me gjashtë faqe, drejtori menaxhues i AIC, Jeff Paine pranoi se ndryshimet e propozuara përqendrohen në sigurinë dhe privatësinë e të dhënave personale të individëve. “Megjithatë, ne dëshirojmë të theksojmë se ‘doxing’ është një çështje shqetësuese serioze,” shkroi ai.

“Futja e sanksioneve drejtuar individëve nuk është në përputhje me normat dhe trendet globale,” tha letra, përmbajtja e së cilës u raportua për herë të parë nga Wall Street Journal.

“Mënyra e vetme për të shmangur këto sanksione për kompanitë e teknologjisë do të ishte të përmbahen nga investimet dhe ofrimi i shërbimeve të tyre në Hong Kong, duke privuar kështu bizneset dhe konsumatorët e Hong Kongut, duke krijuar gjithashtu pengesa të reja në tregti”.

Hong Kong u përballë me një valë të madhe të mashtrimeve – ose publikimit të informacioneve private ose identifikuese për një individ apo organizatë – gjatë protestave masive pro-demokracisë në Hong Kong në 2019. Detajet personale u lëshuan nga partitë në të dy anët, me policinë, politikanët, gazetarët dhe aktivistët në shënjestër, si dhe familjet e tyre.Detajet e adresave të shtëpive të disa oficerëve dhe shkollave të fëmijëve u ekspozuan gjithashtu nga protestuesit anti-qeveritarë, disa prej të cilëve kërcënuan ata dhe familjet e tyre në internet.

“Ne… besojmë se çdo legjislacion antidoksues, i cili mund të ketë efektin e kufizimit të shprehjes së lirë, duhet të ndërtohet mbi parimet e domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit,” tha AIC.

Facebook nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese të Reuters për koment, ndërsa Twitter i drejtoi pyetjet AIC. Google nuk pranoi të komentojë.