Parlamenti danez ka miratuar ndërtimin e Lynetteholm, një ishull artificial në brigjet e Kopenhagenit që do strehojë 35,000 njerëz dhe do mbrojë portin nga ngritja e ujit.

Projekti Lynetteholm me sipërfaqe 275 hektarë u krijua nga COWI, Arkitema and Tredje Natur si një lagje banimi dhe biznesi që do të bëhet gjithashtu një mbrojtje kundër stuhive të shkaktuara nga ndryshimet klimatike.

Lynetteholm do të ndërtohet nga kompania e zhvillimit By & Havn (City & Port) duke përdorur tokën nga projektet e ndërtimit në Kopenhagë dhe zonën përreth. Ishulli artificial do të jetë i vendosur midis Nordhavn dhe Refshaleøen. Në total do të ndërtohen shtëpi për 35,000 njerëz në gadishull që do të mbyllin pjesërisht portin për të vepruar si “klimë dhe mbrojtje nga stuhia”.

Pasi fitoi miratimin në parlamentin danez, Lynetteholm është vendosur të ndërtohet gjatë 50 viteve të ardhshme. Sidoqoftë, ajo ka hasur në rezistencë nga grupet mjedisore, sipas BBC. Kjo pjesërisht për shkak se ndërtimi i ishullit kërkon transportimin e 80 milion tonë toke nëpër qytet, i cili është vlerësuar të rezultojë në 350 udhëtime me kamionë në ditë nëpër kryeqytetin danez gjatë periudhës së ndërtimit.

Studimet e fizibilitetit detar, studimet arkeologjike dhe tenderi për kontrata do të zhvillohen më vonë këtë vit dhe By & Havn presin që Lynetteholm të përfundojë në afërsisht 30 vjet. Një numër projektesh të kohëve të fundit kanë parashikuar mënyra se si të shfrytëzohen rrugët e shumta ujore të Kopenhagës.

Marshall Blecher dhe Studio Fokstrot do të ndërtojnë një “parkipelag” ishujsh lundrues në qytet, ndërsa Urban Power zbuloi planet për nëntë ishuj artificialë që do të bëheshin një qendër e qëndrueshme e teknologjisë në brigjet e Hvidovre, Kopenhagen.