Mendimi na duket një entitet kaq abstrakt dhe shpirtëror, nuk jemi mësuar ta imagjinojmë atë si diçka kimike dhe të vëzhgueshme brenda kokës sonë. Por tani studimi i kryer nga studiuesit në Universitetin e Berkley regjistroi aktivitetin elektrik të neuroneve duke përdorur një teknikë precize të quajtur elektrokortikografi.

Zakonisht një eksperiment i tillë është shumë i rrezikshëm për t’iu paraqitur vullnetarëve, por në këtë rast operacionet për të monitoruar epilepsinë u kanë lejuar shkencëtarëve t’i qasen trurit në një mënyrë tjetër. Për këtë arsye, qindra elektroda të vogla u vendosën drejtpërdrejt në lëvore, duke siguruar shumë më shumë detaje sesa jemi mësuar me encefalogramën ose MRI.

16 subjekteve iu kërkua të kryenin veprime të thjeshta, të dëgjonin stimuj dhe të përgjigjeshin ose të vëzhgonin imazhe. Studiuesit gjurmuan lëvizjen e sekondës së dytë të aktivitetit elektrik nga një zonë – të tilla si zonat e shoqëruara me interpretimin e stimujve të dëgjimit – në korteksin paraballor, në zonat e nevojshme për të modeluar veprimin, siç është korteksi motorik.

“Këto studime shumë selektive kanë zbuluar se lëvorja ballore është ajo që orkestron të tërën, duke lidhur pjesët për një rezultat përfundimtar,” tha neuroshkencëtari Robert Knight nga Universiteti i Berkeley.

Sa më e vështirë të jetë detyra, aq më shumë intensifikohet aktiviteti, duke përfshirë zona të ndryshme. Disa nga zonat e përgjigjes ndriçuan gjithashtu shumë herët, shpesh gjatë stimulit, duke sugjeruar që edhe para se të kemi një përgjigje të plotë dhe të ngushtë truri ynë përgatit ato pjesë të lëvores për veprim.

“Kjo mund të shpjegojë pse njerëzit ndonjëherë thonë gjëra para se t’i mendojnë,” sugjeroi neuroshkencëtari Avgusta Shestyuk.

Burimi / https://www.esquire.com/