Studimi për raportin Arcadis International Construction Costs 2021 u përfundua gjatë valës së dytë të pandemisë, dhe mbuloi 100 qytete.

Në mënyrë inkurajuese, ai zbuloi se shumica e tregjeve të ndërtimit mbetën të qëndrueshme gjatë vitit, duke treguar nivele të larta të rezistencës përballë përçarjes ekstreme të tregut. Indeksi i këtij viti ndryshon nga përsëritja e vitit të kaluar me qytetet evropiane që zënë pesë vendet e para për shkak të luhatjeve të monedhës në vitin 2020, si dhe një rikuperimi të çmimeve të mallrave.

Me nivele modeste të inflacionit dhe disa kapacitete të lira, industritë e ndërtimit në shumicën e vendeve janë të pozicionuara mirë për të dhënë kontributin e tyre në rimëkëmbjen. Këtu janë 10 qytetet të renditura sipas kostove të ndërtimit.

 

MACAU

Macau është një nga dy vendet aziatike në 10 më të mirët, Tokio thjesht humbet në vendin e 11-të, megjithëse shfaqet rregullisht në renditjen e fundit për sa I përket kostove të ndërtimit.

DUBLIN

Duke zënë vendin e nëntë në listë, Dublini ka qenë duke u përballur me kostot spirale të ndërtimit, duke ushtruar presione në apartamente private dhe banesa sociale. Shoqata Irlandeze e Ndërtuesve të Shtëpive ka parashikuar që furnizimi të bjerë deri në 13,000 njësi këtë vit, megjithëse kjo pritet të rritet në 23,000 njësi vitin e ardhshëm.

SAN FRANCISCO

Pavarësisht nga sfidat e shumëfishta të paraqitura nga pandemia, rënia e kërkesës, mungesa e aktivitetit të qiradhënies dhe mijëra humbje të vendeve të punës në zyrë, San Francisco mbetet një treg i kufizuar në furnizim dhe vazhdon të tërheqë kompani dhe investitorë. Rimëkëmbja mund të jetë e ngadaltë, por San Fran është megjithatë vendi i shtatë më i kushtueshëm për t’u ndërtuar.

LONDER

Duke mburrur me rrjetin e parë hekurudhor nëntokësor në botë, tunelin nën lumë, aeroportin ndërkombëtar dhe unazën orbitale, Londra ka një histori të re për inovacionin. Sot, 43% e udhëtimeve janë përfunduar duke përdorur transportin publik, ndërsa zhvillime të tilla si HS2, Crossrail dhe Crossrail 2 i propozuar, kërkojnë të rrisin më tej kapacitetin dhe lidhjen për qendrën globale të biznesit.

KOPENHAGEN

Kopenhagen po ndjek nismën e saj të zgjuar të qytetit me kënaqësi, duke synuar arritje në një periudhë afatshkurtër, siç është të bëhet 100% neutral i karbonit deri në vitin 2025. Nisma të tjera përfshijnë si përmirësimi i qasjes në të dhëna, planifikimi afatgjatë për të mbrojtur mjedisin dhe partneritetet midis Sektori publik. Rreth 250 kompani janë të përfshira në aktivitete të zgjuara të qytetit, me dy të tretat e atyre që janë kompani “të vogla”.

GJENEVA

I pari nga dy qytetet zvicerane në këtë listë, duke demonstruar fokusin e vendit në këtë zonë, ambiciet e zgjuara të qytetit të Gjenevës veprojnë si një model për pjesën tjetër të botës, jo më pak për shkak të ndikimit të saj diplomatik si selia e organizatave së OKB.

OSLO

Projekti Smart Oslo i kryeqytetit të Norvegjisë ka qëllimin e deklaruar për ta bërë qytetin më të zgjuar dhe më të gjelbër, si dhe më gjithëpërfshirës dhe krijues. Ajo ofron një suitë të madhe aplikacionesh për qytetarët, duke lejuar aktivitete të tilla të ndryshme si pagesa për parkim, qasje në statistika dhe raportim të çështjeve lokale.

Qyteti po teston iniciativa të tilla si autobusët elektrikë dhe rikonstruksioni i ndërtesave të vjetra me sisteme më të gjelbërta të energjisë, ndërsa gjithashtu siguron që vendet e ndërtimit të ulin gjurmët e tyre të karbonit falë tenderëve me emisione zero.

ZYRIH

Në vitin 2012, qyteti më i madh i Zvicrës siguroi që ajo të ishte e mbrojtur nga e ardhmja me kornizën e saj ‘Strategien Zurich 2025’. Linja shtesë po i shtohen rrjetit të saj Züricher Verkehrsbetriebe, më shumë linja treni dhe tramvaji do të vijnë, ndërsa një kalim nga autobusët me naftë në trolejbusët e elektrizuar do të ndihmojë në mbrojtjen e mjedisit.

NEW YORK

Për të dytin vit radhazi, New York City kryesoi në krye të listës si një nga qytetet më të zhvilluara inteligjentë në botë. Me një popullsi të ulur mbi 8.5 milion, Qyteti i Nju Jorkut përdor 1 miliard litra ujë çdo ditë. Qyteti është kthyer gjithashtu në kosha “të zgjuar” me energji diellore Bigbelly të cilët monitorojnë nivelet e plehrave dhe sigurojnë që mbledhja e mbeturinave të planifikohet rregullisht.