Kreu i Organizatës Kombeve Bashkuarapo i bën thirrje botës vendosin drejtate njeriut rend parë dhe qendër përpjekjeve për përballuar koronavirusin, mënyrë arrihet një e ardhme e mirë për qytetarët.

Gjatë një paraqitjeje televizive enjten me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Drejtat e Njeriut, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-Antionio Guterres tha se pandemia COVID-19 pati ndikim joproporcional mbi grupet ndjeshme shoqërisë, duke përfshirëpunonjësit e vijës parë u përballën me koronavirusin, moshuarit, invalidët, gratë, vajzat dhe pakicat.

Virusi lulëzoi me shpejtësi për shkak varfërisë, pabarazisë, diskrimiminit dheshkatërrimit mjedisit tonë natyror dhedështimeve tjera respektimin e drejtave njeriut duke krijuar kështu brishtësi mëdha shoqëritë tona”, ndërsa njëjtën kohë u jepte udhëheqësve pretekst përreagime ashpra dhe masa shtypëse kufizojnë hapësirën qytetare dhe lirinë e medias”.tha ai.

Gjatë një fjalimi mbajtur mërkurën Gjenevë, komisionerja për drejtat e njeriut OKB, Michelle Bachelet tha se dështimi ishumë vendeve për trajtuar virusin me seriozitet si dhe dështimi për një përgjigje shpejtë për parandaluar përhapjen e tij, ka minuar shumë çështje lidhjen me drejtate njeriut botë, përfshirë ekonominë dhe drejtat civile e politike.

Politizimi i një pandemie këtë mënyrëështë papërgjegjësi e madhe dhe krejtësisht e dënueshme thotë zonja Bachelet. Provatdhe proceset shkencore po humbasinvemendje ndërsa teoritë konspirative dhedezinformimi janë lejuar, ose inkurajuar lulëzojnë”, tha ajo.

Ish Presidentja e Kilit tha se veprimet kanëlejuar diskriminimin, racizmin sistematikdhe margjinalizimin e grupeve ndjeshme, veçanërisht vendet janë konflikt si Jemeni, sipas zonjës Bachelet ka parë një stuhi pesë vjeçare konfliktit, dhunës, sëmundjeve, izolimit dhe shkurtimit fondeve humanitare”.

Ndonëse bota ndodhet afër zbulimit njëvaksine sigurt dhe efektive kundër COVID-19, zonja Bachelet shton se vaksina nuk do parandalojë ose kurojë shkatërrimet socio-ekonomike shkaktuara nga pandemia. Ajo thotë se ky synim mund arrihet vetëmpërmes një vaksine për drejtat e njeriut”,përbërësit kryesorë cilës ndodhen Deklaratën Universale Drejtave Njeriut, e miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve Bashkuara 10 dhjetor 1948.

nivel botëror, pandemia ka infektuar shumë se 69 milionë njerëz ndërsa ka shkaktuar vdekjen e shumë se 1.5 milion tjerëve, sipas dhënave grumbulluaranga Universiteti Johns Hopkins.