Greqia që nga dita e hënë ka vendosur të mbyllë shkollat fillore dhe parashkollorin, apo kopshtet në të gjithë vendin.

Në të njëjtën kohë, ekspertët sugjerojnë që gjimnazet të qëndrojnë të hapura, siç u bë në bllokimin e parë. Vlerësohet se vendimi për të mbyllur arsimin fillor do të “tërheqë zvarrë” kopshtet që veprojnë nën përgjegjësinë e bashkive: Nga njëra anë fëmijët atje nuk mbajnë maska, nga ana tjetër pezullimi i funksionimit të këtyre strukturave do të ndihmojë në uljen e udhëtimeve.

Qëllimi për mbylljen e shkollave në të gjithë Greqinë është ulja e lëvizshmërisë dhe ndalimi i valës së dytë të pandemisë së koronavirusit.

Mësuesit tashmë kanë informuar prindërit e studentëve të tyre për regjistrimin e fëmijëve në platformat online të mësimit. Më parë, zëdhënësi i qeverisë Stelios Petsas kishte parashikuar mbylljen e arsimit fillor, duke thënë se nëse do të duhej të mbylleshin, qeveria do ta bënte atë.

Vihet re se propozimi për mbylljen e shkollave fillore vjen jo sepse shkollat janë një vatër e transmetimit, por sepse nga njëra anë lëvizshmëria do të jetë e kufizuar, nga ana tjetër do të dërgohet mesazhi se gjërat janë shumë serioze të cilat do të punojnë drejt përmbushjes paketa gjithëpërfshirëse e masave duke përfshirë bllokimin e dytë.

Sugjerimi i specialistëve të sëmundjeve infektive për mbylljen e shkollave fillore u bë në fillim të javës dhe kishte të bënte me Selanikun. Sidoqoftë, përhapja e pandemisë po ndryshon të dhënat, pasi gjithnjë e më shumë zona kanë hyrë dhe po hyjnë në “zonën e kuqe”, gjë që pasqyrohet në 3319 raste të konfirmuara dje dhe 3,038 sot.