Një studim nga Universiteti i Çikagos në SHBA ka treguar për rritje të punës së fëmijëve në prodhimin global të kakaos, pavarësisht premtimeve të kompanive ndërkombëtare për të ndaluar një fenomen të tillë.

Pothuajse gjysma e të gjithë fëmijëve (45%) midis moshës pesë dhe 17 vjeç që jetojnë në Gana dhe Bregun e Fildishtë punojnë në prodhimin e kakaos, tha në raportin e tij grupi kërkimor NORC.

Në total, rreth 1.56 milion fëmijë janë duke korrur kakao për çokollatë në ato vende, zbuluan studiuesit.

Shumica dërrmuese e atyre fëmijëve punojnë në kushte të rrezikshme, siç përcaktohet nga bartja e ngarkesave të rënda, ekspozimi ndaj agro-kimikateve, duke punuar me orë të gjata si ndërrimet e natës, pastrimi i tokës ose përdorimi i mjeteve të mprehta, zbuloi raporti.

Numri i fëmijëve që punojnë në kushte të rrezikshme është rritur 30% në një dekadë, sipas raportit , i porositur nga Departamenti i Punës i SHBA.

Ajo që është shqetësuese është se industria e çokollatës nuk ka arritur ta zgjidhë këtë çështje, 20 vjet pasi ata e premtuan.