Ndërmarrja kineze e teknologjisë Huawei është bërë shitësi më i madh në botë i smartphone-ve, duke zhvendosur Samsung nga vendi i parë. 

Huawei dërgoi 55.8 milion pajisje në tremujorin e dytë të vitit 2020, duke tronditur 53.7 milion Samsung, sipas të dhënave nga firma kërkimore Canalys. Periudha që kalon nga prilli deri në qershor të këtij viti shënon tremujorin e parë në nëntë vjet që një kompani tjetër mban vendin e parë përveç gjigantit të Koresë së Jugut Samsung ose Apple amerikan.

Pavarësisht se janë përjashtuar nga bota dhe u është ndaluar tregtimi me kompanitë amerikane, rezultatet zbulojnë se shitjet globale të telefonave inteligjentë të Huawei janë ende të shëndetshme. Rezultati varet kryesisht nga pandemia koronavirus, e cila ka mahnitur shitjet e Samsung në disa nga tregjet kryesore të saj. Huawei lëshoi ​​Mate 30 në Mbretërinë e Bashkuar në shkurt, smartphone i parë i saj i bërë pa qasje në aplikacionet Google për shkak të ndalimit të SH.B.A.

Ky është një rezultat i mrekullueshëm që pak njerëz do ta parashikonin një vit më parë, nëse nuk do të ishte për Covid-19, nuk do të ndodhte, tha analisti i lartë i Canal Ben Ben Stanton. Huawei ka përfituar plotësisht nga rimëkëmbja ekonomike kineze për të rihapur biznesin e saj me smartphone. Dërgesat Huawei prej 55.8 milion në Q2 janë ulur 5 përqind nga viti në vit.

Por Samsung që renditet e dyta dërgoi 53.7 milion smartphone, një rënie prej 30 përqind ndaj Q2 2019. Samsung ka parë gjithashtu tregjet e saj kryesore, të tilla si Brazili, India, SH.B.A. dhe Evropa, ‘të shkatërruar nga shpërthimet’ e Covid-19 dhe bllokimet e mëpasme, të cilat mbyllën dyqanet e telefonave fizikë dhe goditjet filluan një ngadalësim ekonomik.

Huawei tani shet 72 përqind të telefonave inteligjentë të saj në territorin e Kinës, krahasuar me 61 përqind për tremujorin Janar – Mars të këtij viti. Ndërsa shitjet e brendshme u rritën 8 përqind, dërgesat e huaja të Huawei ranë 27 përqind në Q2 2020 krahasuar me një vit më parë. Por suksesi i saj mund t’i atribuohet faktit se është rritur dominimi i tregut të tij të brendshëm.