Autoritetet gjermane planifikojnë të vendosin stacione të testimit në aeroporte në mënyrë që udhëtarët nga vendet me rrezik të lartë të mund të testohen për koronavirusin e ri (COVID-19).

Vendimi i Ministrisë së Shëndetësisë së 16 republikave të Gjermanisë është marrë për shkak të shqetësimit se njerëzit mund ta sjellin virusin pasi të kthehen nga pushimet verore.

Kryetarja e Konferencës së Ministrave të Shëndetësisë të Shtetit Gjerman, Dilek Kalayci, tha se kjo nuk do të zbatohet vetëm për udhëtarët që vijnë nga destinacionet evropiane, por për të gjithë ata që vijnë nga zonat me rrezik të lartë.

Nëse personi testohet pozitiv ndaj virusit COVID-19, ai do të duhet të karantinohen në shtëpi, tha Kalayci, e cila është ministre e Shëndetësisë në shtetin e Berlinit.

“Udhëtarët nga vendet pa rrezik po ashtu mund të testohen brenda 72-orëve, por jo në aeroporte”, shtoi Kalayci.

Testet do të jenë falas për të gjithë udhëtarët që kthehen nga vendi i huaj.

Rregullat e reja do të vlejnë për shtetasit gjermanë që kthehen nga pushimet, si dhe për të huajt.

Aeroportet kanë shprehur shqetësim lidhur me këtë plan, duke theksuar se autoritetet do të duhet të kryejnë testimin dhe jo punonjësit e tyre.