Pandemia dhe masat për të ngadalësuar përhapjen e saj i kushtuan ekonomisë globale 3.8 trilion dollarë, dhe 147 milion njerëz pa punë, sipas një studimi.

Në punën e parë në përpjekjen për të matur ndikimin e pandemisë, studiuesit nga Universiteti i Sidnej krijuan një model të detajuar të ekonomisë globale.

Sektori që do të goditet më rëndë është industria e udhëtimit,për shkak të fluturimeve të anuluara dhe vendeve që mbyllin kufijtë e tyre për vizitorët, veçanërisht në Azi, Evropë dhe SH.B.A.

Humbjet globale tashmë të ndjera ka të ngjarë të rriten pasi masat e bllokimit të vazhdojnë, por heqja e tyre shumë shpejt mund të “çojë në ndikime edhe më të rënda dhe të zgjatura ekonomike”, thanë studiuesit.

Një anë pozitive e pandemisë është ndjerë në ndryshimet mjedisore, me rënien më të madhe të emetimeve të gazrave serë në të gjithë historinë njerëzore. Tronditjet e punësimit po ndjehen në të gjithë botën, me rreth 60,000 punëtorë që përballen me të në Mbretërinë e Bashkuar.

Më shumë se 147 milion njerëz kanë mbetur pa punë në të gjithë botën, duke rezultuar në një shkurtim të të ardhurave nga pagat prej 2.1 trilion dollarë, ose gjashtë përqind e të gjithë të ardhurave nga paga. Nga kjo humbje totale e të ardhurave, 536 miliardë dollarë ose rreth 21 përqind u humbën për shkak të një uljeje në tregtinë ndërkombëtare, zbuluan autorët e studimit.

Gjithashtu ka të ngjarë të zgjerojë boshllëqet globale të pasurisë dhe të ardhurave që ekzistojnë tashmë dhe potencialisht të përcaktojë sistemin e kujdesit shëndetësor në vendet me të ardhura më të ulëta. Pasojat ekonomike të përshkruara në studimin e ri janë rezultat i masave të tilla si bllokimet dhe rënia globale e konsumit dhe prodhimit.