Një tren futuristik që ecën në shina virtuale ka hapur dyert e tij për pasagjerët për herë të parë në Sichuan të Kinës. 

Koncepti i çuditshëm i një lokomotive që përdor një rrjet sensorësh në vend të shinave tradicionale u zbulua për herë të parë dy vjet më parë, por nisi të funksiononte vetëm këtë muaj.

ART T1 monitoron dimensionet e rrugës dhe harton rrugën e vet në vend që të fiksohet në shinat fizike. Hekurudha virtuale, e cila shkon për 17.7 km në mes të qytetit Yibin, kushtoi rreth 1.128 miliardë juanë ose rreth 120 milion paund për të ndërtuar. Një njeri do të ulet pas kontrollit të trenit, por nuk do ta drejtojë atë.

Roli i tyre është të jenë vigjilentë në rast të dështimit ose emergjencës. Nëse treni qëndron jashtë linjave të përcaktuara të verdha ose ka ndonjë pengesë, ai automatikisht do të kalojë në mënyrën manuale.

Një kombinim i LIDAR dhe GPS do të drejtojë trenin nëpër rrugë, në të njëjtën mënyrë si me makinat autonome që po zhvillohen nëpër botë. Mendohet se deri në 10,000 pasagjerë do të përdorin trenin e ri çdo ditë, duke u rritur në 25,000 pasi të jetë i lidhur me rrjetin e afërt hekurudhor me shpejtësi të lartë.

Treni i linjës Yibin ART T1 mund të udhëtojë aq shpejt sa 70 kmh dhe mund të transportojë deri në shumë se 300 pasagjerë njëkohësisht. Sistemi hekurudhor, i quajtur ART, është zhvilluar nga CRRC Corporation Limited e Kinës, një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë.

Synimi është që të shpejtojë transportin publik të Zhuzhou, një qytet me rreth katër milion banorë, përpara se të popullarizohet në pjesë të tjera të Kinës. Hekurudha e padukshme ka një gjerësi prej 3,75 metra dhe është e përbërë nga linja të pikëzuara të pikturuara në rrugë.