Dimri ka mbërritur plotësisht, ditët janë bërë më të shkurtra dhe më të zymta.

Bashkë me stinën më të ftohtë të vitit, për shumë njerëz në të gjithë botën zbret edhe trishtimi.

Tashmë është e njohur teoria se dielli e ndikon dhe përmirëson gjendjen emocionale dhe në periudhat kur mungon, ndjenja të tjera zenë vend.

Këtu futet edhe depresioni gjatë dimrit të cilit i referohet edhe ky artikull nga AgroWeb.org.

Ndiqni më poshtë arsyet kryesore që e ndikojnë humorin tuaj gjatë vjeshtës e dimrit, si dhe mënyrat si ta parandaloni fare lehtë.

Çfarë është depresioni i dimrit?

Quhet depresioni i dimrit për shkak se ndodh në këtë periudhë të caktuar të vitit dhe zhduket në periudha të tjera.

Ekspertët të cilueve u referohet AgroWeb.org shprehen se shkaku kryesor është mungesa e dritës pasi, kjo sindromë është më e përhapur në vendet me pak diell.

Ekspozimi ndaj dritës së diellit stimulon hipothalamosin, një pjesë e trurit që ndihmon në kontrollin e ritmit kardiak të zemrës.

Mungesa e dritës, ngadalëson ritmin kardiak dhe kjo i shkakton trurit mbiprodhim të hormonit të gjumit.

Duke qënë se çlirohet më shumë melatonina, ulet prodhimi i serotoninës që është hormoni i cili ndikon gjendjen emocionale.

Si rezultat, organizmi fillon e bie në një gjendje gjumi e letargjizmi që përkthehet në depresionin dimëror.

Megjithëse është një sindromë sezonale dhe zakonisht zhduket, mjekët shprehet se duhet trajtuar me shumë kujdes.

Cilat janë simptomat

Në mënyrë që të quheni të prekur nga ky lloj depresioni, ekspertët thonë se duhet ta keni përjetuar për të paktën 2 dimra rresht ose më shumë.

Një nga simptomat më të dukshme të depresionit gjatë dimrit është lodhja e vazhdueshme.

Gjithashtu ndjenjat e urisë për ushqime të pasura me sheqerna apo karbohidrate mund të jenë shenja shumë të dukshme.

Depresioni i dimrit mund t’ju prekë dhe t’ju dobësojë edhe anën fizike të trupit.

Mungesa e përqëndrimit, problemet me memorien.

Simptoma të tjera mund të jenë:

Humbje e interesit për aktivitetet e përditëshme

Problemet me gjumin

Ndryshime në peshë

Ndjenja nervozie

Gjithashtu personat e prekur nga depresioni gjatë gjithë vitit mund të përjetojnë episode të rënduara në këto periudha.

Si ta parandaloni

Për këtë lloj syndrome shumë specifike kurat dhe trajtimet janë sa të lehta aq edhe komplekse.

Në mënyrë që ti shpëtoni depresionit të dimrit mundohuni të qëndroni të paktën 30 minuta jashtë në diell.

Mundohuni të qëndroni jashtë gjatë periudhës së mëngjesit kurr rrezet mund të jenë më intensive.

Gjithashtu merruni me aktivitet sportive, jini aktivë dhe ushqehuni shëndetëshëm.

AgroWeb.org ju sugjeron një listë me ushqime që ju ndihmojnë në luftën kundër depresionit.

Mund t’i lexoni duke klikuar këtu.