Qindra-mijëra punëtorë francezë po marshojnë sot në qendër të Parisit, të pakënaqur me reformën e paralajmëruar të sistemit të pensioneve.

Sindikatat që kundërshtojnë programin e presidentit Emmanuel Macron po projektojnë demonstratat më të mëdha në 25 vjetët e fundit.

Sindikatat kanë bërë thirrje për një protestë masive, të zemëruar me planin e qeverisë Macron për të zbatuar një reformë gjithëpërfshirëse të pensioneve, që, sipas mendimit të tyre, do të kthejë zjarr ndaj shumë punëtorëve.

Greva pritet të përfshijë një numër të madh të profesionistëve të arsimit dhe shëndetit, kontrollorët e fluturimit, punonjësit e hekurudhave dhe zjarrfikësit.

Policia demonstruese gjuajti gaz lotsjellës ndaj protestuesve të maskuar duke synuar ata me objekte të ndryshme.

Në Lion dhe Marsejë, mijëra protestues mbajnë parulla: “Macron ka humbur” dhe “Mos u prek pensionet tona,” raporton Reuters.

Mediat raportojnë se transporti hekurudhor në Francë do të reduktohet në maksimum sot, pasi rreth 80 për qind e shoferëve janë në grevë. Do të vuajë edhe metroja e Parisit, me 11 nga 16 linjat e mbyllura, me shumë më pak autobusë.

Rrjeti Hekurudhor Shtetëror SNCF ka njoftuar se afërsisht një në dhjetë trena do të funksionojë në linja periferike dhe me shpejtësi të lartë, ndërsa shërbimet ndërkombëtare si Eurostar do të preken nga greva, e cila anuloi pothuajse gjysmën e trenave Paris-Londër.

Gjithashtu, për shkak të grevës së kontrollorëve të fluturimit, disa fluturime të Air France nuk do të realizohen.