Zgjidhet misteri se përse disa njerëz janë të hollë, pavarësisht se hanë shumë dhe bëjnë pak aktivitet fizik. Një grup studiuesish nga Instituti i Shkencave të Shëndetit Nestle në Zvicër kanë zbuluar se të qenit të dobët varet nga të pasurit qelizat dhjamore gjenetikisht më të efektshme.

Studimi, botuar në revistën American Journal of Clinical Nutrition, përfshinte 30 burra dhe gra natyrisht të hollë, me një indeks të masës trupore (Bmi) i barabartë me më pak se 18.5.

Ata hanin normalisht dhe për këtë arsye nuk kishin çrregullime të ngrënies. Studiuesit analizuan një sasi të vogël të yndyrës të marrë nga stomaku i pjesëmarrësve, mostra të gjakut, urinës dhe feçeve. Në veçanti, studiuesit kanë analizuar indin dhjamor të bardhë, që është forma kryesore e yndyrës në trupin përgjegjës për ruajtjen e lipideve, substancave yndyrore që vijnë nga ushqimet e pranishme në dietën tonë.

Ata zbuluan se qelizat yndyrore të njerëzve të hollë kishin gjene që ishin përfshirë si në degradimin ashtu edhe prodhimin e yndyrës, të shprehur në një mënyrë shumë të lartë. Ekzistojnë më shumë se 200 variante gjenetike që ndikojnë në peshë. Qelizat dhjamore të subjekteve ishin gjithashtu 40 përqind më të vogla se ato të peshës normale.

Në përgjithësi, indi dhjamor me më pak qeliza por më të mëdha quhet “hipertrofik”, ndërsa indi dhjamor me shumë qeliza por më të vogla quhet “hiperplastik”. Indet dhjamore në gjendje hipertrofike janë të lidhura me rezistencën ndaj insulinës, diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Rezultatet treguan gjithashtu se qelizat yndyrore të njerëzve të hollë kishin mitokondri më aktive, “stacionet e energjisë” të qelizave.

Sipas studiuesve, meqë mitokondria e këtyre lëndëve funksionon në një nivel më të lartë, qelizat yndyrore janë më efikase dhe kjo mund të shpjegojë pse njerëzit e hollë janë rezistentë ndaj shtimit të peshës.

Në fakt, qelizat e tyre të dhjamit janë gjenetikisht të prirura për të djegur aq shumë yndyrë sa që kurrë nuk kanë kohë të grumbullojnë mjaft të tjera.

“Për herë të parë kemi treguar se, me sa dimë, një peshë e ulët e trupit tek njerëzit është e lidhur me karakteristikat e indit dhjamor të bardhë që është i kundërt me ato të pacientëve obezë”, shpjegojnë studiuesit. Rezultatet mund të hapin rrugën për trajtime të reja për humbjen e peshës. /Tiranapost.al/