Toka është duke parë një humbje të paprecedent të specieve, të cilën disa ekologë po e quajnë një zhdukje të gjashtë në masë.

Në maj, një raport i Kombeve të Bashkuara paralajmëroi se 1 milion lloje janë kërcënuar nga zhdukja. Kohët e fundit, 571 specie bimore u shpallën të zhdukura.

Por zhdukjet kanë ndodhur për aq kohë sa jeta ka ekzistuar në Tokë. Hulumtimi zbuloi se disa bimë po zhduken deri në 350 herë më shpejt se mesatarja historike, me pasoja shkatërruese për speciet unike. Të dhënat e sakta mbi zhdukjet bashkëkohore mungojnë nga shumica e botës.

Speciet nuk janë shpërndarë në mënyrë të barabartë, Madagaskari është shtëpia e rreth 12,000 specieve bimore, nga të cilat 80% janë endemike. Zonat si Madagaskari, të cilat kanë shkallë të jashtëzakonshme të biodiversitetit në rrezik nga shkatërrimi njerëzor, quhen ‘pikat e nxehta’. Bazuar thjesht në numra, pikat e nxehta të biodiversitetit pritet të humbasin më shumë specie në zhdukje sesa pikat e ftohta siç është Anglia.

Por kjo nuk do të thotë që vendet e ftohta nuk ia vlen të ruhen, ato kanë tendencë të përmbajnë bimë krejtësisht unike. Bujqësia dhe urbanizimi ishin shtytës të rëndësishëm të zhdukjes së bimëve në pikat e nxehta dhe ato të ftohta, duke konfirmuar besimin e përgjithshëm se shkatërrimi i habitatit është shkaku kryesor i shumicës së zhdukjeve.

Hulumtimi tregon se nivelet e fundit të zhdukjes, në kulmin e tyre, ishin 350 herë më të larta se nivelet historike të zhdukjes. Shkencëtarët kanë spekuluar më parë se zhdukjet moderne të bimëve do të tejkalojnë nivelet e sfondit me disa mijëra herë gjatë 80 viteve të ardhshme.

Please follow and like us: