Ashensorët jo vetëm që sigurojnë zgjidhje praktike të lëvizjes por gjithashtu tërheqin vëmendjen për strukturën e tyre të pazakontë, lartësinë dhe pamjen që ofrojnë. 

Ashensorët janë krijuar për të lehtësuar lëvizjen e njerëzve, teksa ndërtesat vijojnë të bëhen akoma më të larta, por përveç kësaj ato janë edhe një vepër e arkitekturës. Kjo për shkak të vendosjen, mjeshtësisë së ndrtimit dhe strukturës që paraqesin, si dhe pamjes ikonike që ofrojnë teksa pëshkon një ndërtesë.

 

Ne kemi përzgjedhur 10 ashensorët më të veçantë në botë, ato më të jashtëzakonshmit dhe më të famshmit gjithashtu, këta ashensorë e kanë marë emrin e tyre prej ndërtesave mjaft të njohura në të cilat janë vendosur.

Santa Justa Lift, Lisbonë, Portugali

Hammetschwand Lift, Bürgenstock, Zvicër  

The St. Botolph, Londer, Mbretëria e Bashkuar 

Muzeu i Mercedes-Benz, Shtutgart, Gjermani 

Ashensorët e Kullës Eiffel, Paris, Francë 

AquaDom, Berlin, Gjermani 

Bailong Elevator, Wulingyuan, Kinë 

Lloyd’s Building elevators, Londer, Mbretëria e Bashkuar 

Atlanta Marriott Marquis glass elevators, Atlanta, Shtetet e Bashkuara 

Sky Tower elevators, Auckland, Zelanda e Re