Çdo kohë ka specifikat e veta kur flasim për shëndetin e njeriut. Në të kaluarën, popullsia vuajti nga epidemi shkatërruese, dhe kjo ishte për shkak të kujdesit shëndetësor të dobët, higjienës dhe zakoneve të jetesës.

Ndërsa mjekësia përparonte, njerëzit u bënë më të vetëdijshëm se si të parandalonin sëmundje të caktuara, ata filluan të kujdeseshin për parandalimin, ushqimin, aktivitetin fizik , andaj sot disa sëmundje madje konsiderohen të çrrënjosura dhe kohëzgjatja dhe cilësia e jetës janë përmirësuar.

Sot rreziku më i madh është zbulimi i vonshëm dhe trajtimi i sëmundjeve kronike dhe sistematike.

Lexoni më poshtë se cilat janë disa prej sëmundjeve më të shpeshta të sotme.

Sëmundjet ishemike të zemrës

Faktorët kryesorë të rrezikut për shfaqjen dhe zhvillimin e këtyre sëmundjeve janë pirja e duhanit, dieta e papërshtatshme, trashja, presioni i lartë i gjakut dhe aktiviteti fizik i pamjaftueshëm.

Meshkujt kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës sesa gratë deri në menopauzë kur rreziku është i barabartë.

Ajo shkaktohet nga ulja e oksigjenit nëpërmjet arterieve kardiake në zemër, kryesisht për shkak të arterosklerozës (ngushtimi i enëve të gjakut). Forma më e rëndë e sëmundjes ishemike të zemrës është sindroma koronare akute, duke përfshirë infarktin miokard, angjina pectoris dhe vdekjen e papritur kardiake.

Diabeti

Diabeti melitus ndodh si një çrregullim metabolik kur pankreasi nuk prodhon  mjaft insulinë, ose insulina ekzistuese nuk mund të përdoret. Kjo është një nga sëmundjet kronike më të zakonshme në botë. Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) dhe Federata Ndërkombëtare e Diabetit (IDF) vlerësojnë se numri i njerëzve me diabet do të rritet deri në 650 milionë deri në vitin 2040.

Gjëndra tiroide

Çrregullimi i gjëndrës tiroide është shkak i sekretimit të tepërt ose të pamjaftueshëm të hormoneve. Ky është një fenomen shumë i zakonshëm, veçanërisht te gratë, dhe ka një trend të rritjes së numrit të njerëzve në botë.

Femrat vuajnë nga hipo-tiroidi katër deri në shtatë herë më shpesh. Simptomat e gjëndrës tiroide shpesh ndërhyjnë me simptomat e menopauzës. Simptomat më të zakonshme janë dobësimi, si pasojë e një niveli të ulët të hormoneve (hipotiroidizëm) dhe humbja e peshës kur hormonet janë shumë të lehta (hipertiroidizëm). Përveç këtyre simptomave, lajmërohet edhe qafa e fryrë, ngadalësim ose përshpejtim i ritmit të zemrës, lodhje, ngadalësim, depresion, djersitje, dridhje e duarve dhe të tjera.

Cirroza e mëlçisë dhe hepatiti

Cirroza e mëlçisë është një sëmundje në të cilën proceset patologjike prekin të gjitha pjesët e mëlçisë. Në rast të përdorimit të tepruar të alkoolit, atëherë bëhet fjalë për cirrozën alkoolike.

Një nga shkaqet është hepatiti kronik dhe mund të shkaktohet nga cirroza biliare primare, sëmundje trashëgimore, sëmundje vaskulare, sëmundje infektive, barnat.

Hepatiti është inflamacion i mëlçisë i shkaktuar nga faktorë të ndryshëm (viruse, alkool, toksina, barna, procese metabolike).

Simptomat mungojnë ose janë të lehta, kështu që problemi më i madh është se një numër i madh pacientësh nuk e dinë se kanë një infeksion, ndërsa njëkohësisht një person i infektuar pa simptoma mund ta transmetojë infeksionin te një tjetër.

Në botë, më shumë se 325 milionë njerëz vuajnë nga hepatiti viral, dhe rreth 1.34 milion vdesin çdo vit.

Sëmundja e Alzheimerit

Është një sëmundje degjeneruese e trurit, kryesisht me një çrregullim mendor, kujtese dhe sjelljeje të një shkaku të panjohur. Simptomat ndryshojnë nga pacienti në pacient, dhe më së shpeshti janë problemet në kryerjen e aktiviteteve të përditshme, gjetja në një mjedis të panjohur, ndryshimet e disponimit, humbja e kujtesës afatshkurtër, harresa, disorientimi, depresioni dhe më shumë. Pas 60 vjetësh, incidenca e sëmundjes dyfishohet çdo pesë vjet.

Tuberkulozi

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar publikun në vitet e fundit se rezistenca antibiotike është shndërruar në një kërcënim i ri për shëndetin global.

Mendohet se një e katërta e popullsisë së botës është e infektuar me tuberkulozë. Çdo vit, kjo sëmundje merr më shumë se dy milionë jetë, duke e bërë atë një nga sëmundjet më vdekjeprurëse të sotme.

Tuberkulozi është një sëmundje ngjitëse më së shpeshti e shkaktuar nga lloji bacil njerëzor i tuberkulozit, por gjithashtu mund të shkaktohet nga baktere të tjera. Sëmundja sulmon sistemin e frymëmarrjes, kryesisht mushkëritë. Trajtimi zgjat për një kohë të gjatë, dhe përveç shërimit të të sëmurit, qëllimi është gjithashtu për të ndaluar përhapjen e infeksioneve të mëtejshme.