E diela e 3 Marsit do të jetë një ditë historike për shqiptarët e Tuzit në Malin e Zi, ku do të zhvillohen zgjedhje lokale, nga ku shpresohet që drejtimin e kësaj komune ta ketë një shqiptar.

Më 1 shtator 2018 ka hyrë në fuqi Ligji që mundësoi krijimin e Komunës së Tuzit, duke e ndarë atë përfundimisht nga Komuna e Podgoricës.

Kryetari i Komunës zgjidhet me shumicë të thjeshtë nga Këshilli Komunal njohur si Parlamenti i Tuzit, që në total ka 32 anëtarë.

Më 30 janar 2019 në Tuz, tre subjektet politike kryesore shqiptare (Alternativa Shqiptare-ASH, Lidhja Demokratike Shqiptare-LDSH dhe Unioni Demokratik Shqiptar-UDSH) nënshkruan një Deklaratë mbi koalicionin parazgjedhor “Forumi Shqiptar” me sloganin “Malësia në bashkon”.

Kjo mundësoi kandidimin me një listë të vetme, çka mund të maksimizojë votat e tyre.

Besnik Mustafaj, ish-ministër i Punëve të Jashtme, duke komentuar këto zgjedhje, i tha Top Channel se ato përmbushin një aspiratë të kahershme të shqiptarëve: “Për herë të parë ne shohim klasën politike të shqiptarëve në Malin e Zi të bashkuar në një listë të vetme. Pra, tregon një pjekuri që duhet konkluduar me fitore. Por, është edhe përpjekje e shqiptarëve të diasporës dhe për hir të së vërtëtës e të gjitha qeverive shqiptare të Tiranës”.

Partia Demokrate Socialiste e Millo Gjukanoviçit, thotë Mustafaj, do të mundohet me çdo kusht t’i fitojë këto zgjedhje: “Partia e Gjukanoviçit në pushtet po përdor metoda të ligjshme e të paligjshme, mjete të ligjshme e të paligjshme për t’ua marrë këtë fitore shqiptarëve”.

Ish-ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë ka edhe një mesazh për diasporën e shqiptarëve nga Tuzi: “Ju lutem të gjithë shqiptarëve që kanë mundësi të votojnë në komunën e Tuzit, kudo ku janë nëpër botë, të bashkohen ke kutia e votimit. Është një fitore e përbashkët ose disfatë e përbashkët, jo vetëm e atyre që jetojnë në Tuz”. /Top Channel/