“…Shite tokën…, del hup krejt…!”

-Varg i një kënge popullore, rreth një shekull më parë-

 

(Fletë ditari,

Tiranë-Nju Jork, 27 shkurt 1998)

 

1.

Më thanë se:

I biri i xhandarit jam!

 

-Në çdo fletë biografie,

Në çdo dosje e kam.

 

2.

Më thanë se:

-Je, një katundar-malok!

 

Me prejardhjen time,

Mburrëm edhe sot.

 

3.

Më thanë se:

-Je agjent i Sigurimit!

…I shikova, pak,

Si me çudi …!

 

(Një meritë,

E panjohur prej meje,)

 

Ama, gjithë Bota,

Punon për Siguri!

 

4.

Më thanë se:

Je kriptokomunist,

Nuk ke per t’u rinovue!

 

Ç’ka me ba?

-Medet për mue!

 

5.

Më thanë se:

-Je feminist,

…Sa shumë vajza ke dashtë!

 

-Sa mirë: -ua ktheva:

“Në vesh të Perëndisë,

…Zoti e thashtë…!”

 

6.

Gjithë këto akuza,

(Nuk janë…, as gjysma),

Mbarë e mbrapsht i dëgjova,

 

Vetën e hangra me dhëmbë,

Bana si bana…,

I durova!

 

7.

Kur, më thanë se:

-Je servil-karrierist,

Të dhimbset karrigia!

 

 

U preka në shpirt,

(Mallkova në heshtje):

-Paçi faqen e zezë!

…Ju raftë pika!

…!

(Ma trazoi shpirtin një fjalë,

Fjalë e vjetër, qyshkurë:

-Unë me bukë, e Ti me gurë!)

 

8.…!

Kur, me kokën mbrapa,

Rëndova…,

Në shkallët e avjonit (!!),

 

Mu duk vetja…,

Breg-varrit,

Gozhduar,  mes arkivolit…!

…!

 

9.

-Prapa diellit…,

E thefsh qafën…!

Më bahej se, (…ata),

Më flisnin në vesh!

 

Ata…, (ata e ato!),

Që gjithë jetën i desha,

Dhe do t’i dua,

Deri sa të vdes!

 

10.

Si zogu mbi lis,

Instinktivisht,

Çukita…,

 

…Mbi xham,

Xhamin e qelqtë,

Me ballin mbeshtetur,

 

Fshiva,

(lehtë),

Avullin me dorë,

 

 

Por… ,

Pa  e kuptuar,

Kisha  përshëndetur!

 

 

11…!

N’daç, përshëndeta,

N’daç, çukita…!

?!…,

 

12.

…!

Fluturova…,

Ika….!!

./.

 

     -Per limit.al , fund-shkurti 2019 –