Cili është shteti ku ka Wi-Fi falas kudo, nuk paguan biletë autobusi dhe as taksa?

Estonia është një vend në detin Baltik me një popullsi prej vetëm 1.3 milion banorë. Përkundër popullsisë së vogël, ky vend mund të quhet një nga më të jashtëzakonshmit në botë.

Më poshtë, ju sjellim karakteristikat e veçanta që rrallë shtete i përdorin:

-Në vitin 2012 Estonia filloi një projekt pilot për të mësuar fëmijët programimin kompjuterik nga klasat 1 deri në 12. Nga mosha 6 vjeç, fëmijët fillojnë të mësojnë matematikën dhe logjikën për të aplikuar njohuritë e tyre në një mjedis të programimit “Visual Scratch”.

-Që nga viti 2002, Estonia filloi të shpërndajë ID elektronike. Ato duken si një kartë dhe e verifikojnë identitetin individual në mjedise reale dhe dixhitale. Dikush mund të bashkëngjisë dokumente të ndryshme në kartë dhe kur udhëton brenda BE-së kjo kartelë do të punojë edhe në vend ta pasaportës.

-Prej vitit 2005, kur zgjedhjet komunale u zhvilluan në Estoni, qytetarët e vendit mund të votonin për një kandidat ose një tjetër nëpërmjet internetit duke verifikuar identitetin e tyre me një nënshkrim elektronik nga karta e tyre e identitetit . Estonia ishte vendi i parë që krijoi një sistem votimi elektronik për zgjedhjet parlamentare në vitin 2007. Gjatë zgjedhjeve për Parlamentin Evropian, 31% e estonezëve votuan përmes këtij sistemi.

-Në vitin 2013, Talini u bë qyteti i parë në botë ku të gjithë transporti publik u bë i lirë për të gjithë. Shteti erdhi me këtë zgjidhje për të mënjanuar lëvizjet e automjeteve nëpër qytet. Para eliminimit të akuzave për transport, u mbajt një referendum ku 3/4 e popullsisë së qytetit votuan për transport publik falas.

-Vendi krijoi kushte të favorshme për fillimin e aktiviteteve. Regjistrimi i ri i biznesit zgjat vetëm 15 minuta dhe nuk ka asnjë tatim mbi të ardhurat e mbajtura.

-A mund të imagjinoni lidhjen me internetin ndërsa jeni thellë në pyll? Është e mundur në Estoni. Ju mund të lidheni me Wi-Fi falas në shumicën e hoteleve dhe vendeve publike si parqe, rrugica, kafene, restorante, stacione hekurudhore, aeroporte dhe madje edhe plazhe.

-Çdokush mund të bëhet një e-banor i Estonisë pa shumë përpjekje. Kjo u jep të tjerëve mundësinë për të hapur një biznes atje pa vizituar vendin, për të menaxhuar kompaninë tuaj gjatë udhëtimit, për të nënshkruar dokumentet tuaja dhe për të deklaruar taksat. Vendbanimi elektronik është veçanërisht i favorshëm për biznesmenët sepse ata duhet të paguajnë taksat vetëm për asetet e larguara nga vendi.

-Ata biznesmenë që jetojnë jashtë BE-së fitojnë një mundësi të madhe për të krijuar biznese të reja në Estoni dhe prandaj hapin rrugë drejt BE-së.

-Sot në Estoni ka 4,000 lloje shërbimesh elektronike – deklarimi i taksave. Në rreth 20 minuta, çdo Estonian mund të hapë një kompani të re me kartën e tyre të identitetit dhe në sajë të këtij sistemi, njerëzit nuk kanë nevojë të presin në linja, të mbledhin dokumente. Ata mund ta kalojnë këtë kohë të kursyer me familjen dhe të dashurit e tyre.