Pas stuhisë lart ngritën dhimbjen nëpër re…

Nga Qazim SHEHU

1.- GJUNJËT

Në ditën më të bukur të kombit,

Ecim me gjunj të lodhur…

Kostumin që veshim

me ngjyra ,lakmues rrufesh,

lule e breza ylberorë në spikamë,

si ne  e patën të veshur edhe të parët tanë .

 veç gjunjët i patën më të fortë

dhe rendjen drejt bërjes së kombit,

I njëjtë mbet i vetëm  kostumi

Po gjunjët tanë më të lodhur…

Ndoshta se kombi u bë

Dhe në ngjyra prêt për t`u shlodhur…

 

2.- DHE TË MENDOSH…

Ti solla lulet prej letre.

Lule sidoqoftë janë,

Se para teje një tjetre

Vështrimet e mia drejt saj shkanë.

Do t`i panosh ti ato

Pa ngjyrën këndellëse,

Se edhe vështrimi jot shko

Drejt tjetrit pa dënesje,

Në këtë botë që sajo

Manekinë në vend të njerëzve,

 

3.- DËFREJNË THELLËSITË

dëfrejnë thellësitë

Me një tingull  pambuku

Me një zilkë që e harruan stolitë.

një buzëqeshje që u tret ngadalë

Me një kujtim që u zhyt në të,

Pastaj nga thellësitë pa fjalë

Mjalti  i muzgut  helmin më lë…

 

4.- LËKURË E DIMRI

Në garderobë ditësh jelekun e pranverës vara

Këmishën e verës dhe  lakuriqësinë e korrikut,

 Në plazhe përvëluese shpesh thava,

Ëndrrën për një rrobë që i duhet ditës.

Dhe s`e gjeta atë rrobë në ngatërrimin e stinëve

Tani vesh pikëllimin e hollë të muzgut,

Si një pancir përshkënditës,

Për të mos iu dorëzuar sulmeve,

Të spicave të dëshirave në një ton klithës…

 

5.- BUZËT E MUREVE

Muret kanë buzë

Dhe një thash e them e thurin si tërkuzë.

Dhe rrinë  me heshtjen si ushunjzë

 Që s`e thithin dot,

Buzët e mureve çelen  në heshtjen vrastare,

Edhe pse kam bllokuar dyer, dritare…

 

6.-TOKA

E pandjeshme si koka

Kur peshën  mbi qafë na vë

 Dhe kaq  e pafajshme toka,

Sa rëndojmë kur shkelim mbi të.

Për orbitën e saj pak kujtohemi

Për hapësirat pa faj,

Edhe pse  prej saj mbrohemi

Nga shkreti e një planeti  përskaj…

Toka kapelën e muzgjeve vë

Shkronja  yjesh nënshkruajnë

Ujërat,tek freskohet me të

Në brendësi kur nebulozën ruan..

Krahët shtriq në gadishuj

Prek ujëra e prek skaje

Lotët lëshon, bëhen ishuj

nga tërmete të ardhshme.

Dhe ne kujtohemi pak,

Për lëmshin që na mba,

E lërojmë me djersë e gjak

Pastaj ajo kthehet e na ha…

 

7.- MOSMIRËNJOHJE

Grigja e fantazisë në tetor

Pemët bën theror.

E  hëngrëm frutin e tyre,

Dhe sa pak kujtohemi për to,

Të zhveshur shkojnë drejt dimrit

Veç në sepete  aromë e frutit kundërbo,

Mosmirënjohja shuhet e me kujtesën flirto…

Pastaj fantazia mbledh

Tufën e grigjës së bekuar,

Më bindet a më dhemb

Në nëntor për të mos e lëshuar….

 

8.-SHKULM I RITMIT TË DITËVE

Shkulm i ditëve

Zemrën ngre përpjetë

Ngrihet zog qiejsh

Cicërima mbjell.

Kur kthehet në fole

Me cicërimat peng

Dita  nuk vë re

Sa kraharori dhemb.

Bosh ai gjëmon,

Brenda brinjëve të tij,

Shkulmet bëhen shkrumb

Hi që prushin përkund…

+++

zemra e përpëlitet

Në sizmikë  fekton,

As sizmiologët, as ditët

Dridhjen s`e shpjegojnë..

Mendjen shpesh s`e pyet

Kjo përgjuese  në vuajtje

Dhe ngre gjer tek yjtë

Çfarë dy hapa s`mundin.

si bishë mbyll sytë

ti kujton se fle,

Ajo hap gojën e përsëdyt

Jo duke ikur,

Po duke të kthyer në pre…

 

9.-NUMËRIM I RËNDË

Nëpër caqe kallur

Nga era e jugës

Hap i vajzës,çupës.

Të cilën e desha

Petale në horizont të mugët.

Drithmohem heshtur

Prej numërimit të tij,

Gjer ku do ketë bredhur

Si s`munda ta di?

 

10.-VALLJA E RRAJCËS

…kjo valle  ngrihet në ajër,

Unazat  e lidhura të ritmeve,

Tutje Qafë Thanës, liqen i pastër

I valëvit ,flamuj nositi.

Gjymtyrët çlidhen,gjoksi elegant,

Ngrefoset me  hijeshi,

Lëvizjet  braktisin ngjyrat,

Për t`i riafruar përsëri.

Eh, kjo Valle e Rrajcës…,

Kaq mitike,impozante,

shkëmbit ia thithi palcën,

Kodrës një lulethane.

Tundet,lëkundet,shkundet,

Në tokajër,moteve sa lindi

E krijoi popull i muzgjeve,

Një zë i dha …Sadi Halili…

 

11.- E DJESHMJA

E djeshmja s`ka fjalë,

E djeshmja ka mall.

Kambanë e etur

Në gjoksin tonë.

Veç kur i vemë gjuhën e së sotmes

Kumbon…

 

12.-SHIU SARHOSH

shiu sarhosh diç donte të më thosh

kur era i hurbi fuqinë,

kur  iku nën vetëtimë laroshe

trembur nga një bubullimë.

Dhe bubullima u shua,era,

Me shpatë fishkëllime të egër,

Preu pemët degëgjera

 krehur nëpër mjekër.

Lotë pemësh të përmbysura

Kurorështrira përdhe

Pas stuhisë lart ngritën

Dhimbjen nëpër re…