Cilat janë shtatë ushqimet që ndryshojnë aromën tuaj kur i hani?

A ju pëlqen kuzhina meksikane? A ju pëlqejnë erëzat dhe shijet e forta? I keni thënë lamtumirë hudhrës dhe qepës dhe pini alkool më shpesh?

Disa ushqime, sidomos ushqimet me erëza dhe aroma të buta jo vetëm ushqejnë trupin tuaj, por mund të ndikojnë rrënjësisht në erën trupore. Dr. Federica Furfaro, gastroenterologu i Humanitas e shpjegoi këtë fenomen.

Erëzat

Erëzat si qimnoni nuk kufizohen në stimulimin e oreksit dhe lehtësimin e proceseve të tretjes. Aroma e këtyre erëzave shkrihet në gjuhë dhe dhëmbë, duke mbetur në lëkurë dhe në frymëmarrje.

Hudhra dhe qepë

E dobishme si bazë për përgatitjen e shumë pjatave tipike të kuzhinës italiane, molekulat e hudhrës dhe qepës mbesin në gjuhë, duke i dhënë të ashtuquajturën frymë të rëndë dhe duke përfaqësuar një faktor pezhorativ për marrëdhëniet ndërpersonale.

Mishi i kuq

Kur konsumojmë mish të kuq, disa proteina pa erë lirohen nga lëkura përmes djersitjes. Këto substanca, duke u përzier me bakteret e lëkurës, mund të japin një erë që jo gjithmonë është e këndshme për trupin e njeriut.

Peshku

Bëhet fjalë për një çështje gjenetike, por ka shumë njerëz që, pas ngrënies së peshkut, konvertojnë një substancë të quajtur kolinë në trimetilamin. Lëshuar nga lëkura dhe nga fryma, kjo substancë lëshon një aromë të njohur që gjithashtu mund të jetë intensive.

Brokoli

Tretja e bronkolit, lakrës dhe lulelakrës liron acidin sulfurik. Kjo substancë lëshohet gradualisht nga trupi i njeriut përmes frymës, djersës dhe gazit të zorrëve.

Shpargu

I njohur për vetitë për të ngjyrosur urinën e gjelbër dhe për të ndryshuar fuqishëm erën, shpargu përmban merkaptanin i cili, nëpërmjet proceseve të asimilimit, bëhet acid sulfurik e ngjyrosjes së urinës së gjelbër dhe fuqishëm ndryshimin e erës, asparagusi përmban merkaptanin i cili, nëpërmjet proceseve të asimilimit, bëhet acid sulfurik.

Alkooli

Kur merret përmes pijeve, alkooli metabolizohet në acid acetik, i cili del nga poret e lëkurës dhe fryma, duke i dhënë frymëmarrjes një aromë intensive dhe të pështirë kur pimë në sasi të mëdha.

Nga se varet aroma e lëkurës?

“Era e lëkurës varet nga një numër faktorësh – shpjegon Dr. Federica Furfaro, gastroenterologe i Humanitas-it, në veçanti ajo zhvillohet nga ndërveprimi midis djersës së prodhuar nga trupi ynë në nivelin e gjëndrave të djersës dhe florës bakteriale që banon lëkura.

Gjëndrat e djersës prodhojnë djersë për të mbajtur temperaturën e trupit. Djersa përbëhet nga uji, jonet, ure, imunoglobulina dhe kolesteroli. Lipidet, në kontakt me bakteret që banojnë në lëkurë, prodhojnë erëra më intensive. Kjo aromë është subjektive, por gjithashtu mund të ndikohet nga ushqimi që hamë, si dhe nga droga apo stresi”