Përsëri në këmbë


Ne 2013, pacienti theu shtyllen kurrizore, gjate nje aksidenti me automobilin e debores dhe u paralizua nga mesi e poshte.
Mendohej se do ta kalonte jeten ne karrocen e invalidit, mirepo, sot ka ecur 102 metra, me ndihmen e mbajteseve me dy rrota dhe te trajnereve qe e ndihmonin.
Teknologjia me e fundit perfshin vendosjen e nje elektrode poshte vendit ku eshte thyer shtylla kurrizore dhe ne menyre wireless i dergon sinjale artificiale trurit dhe muskujve te kembes. Pacienti ende nuk i ndjen kembet, po ato levizin gjithesesi me stimulimin elektronik te shtylles kurrizore, sepse truri merr sinjalin se duhet te çohet ne kembe dhe te ecë e po keshtu edhe muskujt.
Pacienti ne fjale ende preferon te qarkulloje me karrocen e invalidit, po shkenca po sfidon ate qe deri me sot ka qene nje denim me paralize te perjetshme per njeriun. (R.Avxhiu/ Illyria/