Shkrimtarët për Havzi Nelën – shpirti i lirë i Lumës

Përgatiti: Rexhep Shahu

“Të sponsorizoj botimin e këtij libri krenarie, falenderimi e mirënjohje të shkrimtarëve për Havzi Nelën, është më e pakta që bëj për poetin martir që është flijuar për lirinë tonë”Flamur Hoxha

“Kur një vend ka shkrimtarë të mëdhenj, është sikur të kishte një qeveri të dytë. Ja arsyeja që asnjë qeveri nuk i ka dashur kurrë shkrimtarët e mëdhenj por vetëm ata mediokër.”
ALEKSANDER SOLZHENITSYN

(Gjendet nga sot ne Librari Art’s, prane shtatores se Mbretit Zog, tek Stacioni i Trenit)

P A S Q Y R A  e  L Ë N D Ë S:

Agron Tufa – SI JETA DHE VDEKJA DUHEN MERITUE/7
Prenci Ahmet PREMÇI – HAVZI NELA, ËNDRRA PËR LIRINË/16
ALBERT VATAJ – HAVZI NELA, MARTIRI I FJALËS SË LIRË…/20
Alfred Nela – LIRIA PA FRYMЁ DHE FRYMA PA FJALЁ/25
Aqif Hysa – DIELL I ZI MBI FLETËN E BARDHË/32
Azgan Haklaj – PËRSE TRISHTOHET SËRISH HAVZI NELA/35
BARDHYL LONDO – MARTIRËT NUK HARROHEN KURRË/37
Bashkim Shehu – KAM QENË 10 VJEÇ KUR E KANË VARË POETIN/39
Behar Gjoka – HAVZI NELA – ËNDRRA QË NUK VARET NË LITAR/42
BESNIK MUSTAFAJ – HAVZI NELA, I PAPENDUARI/49
BEDRI BLLOSHMI – SI E NJOHA HAVZI NELËN NË BURGUN E QAFË BARIT/54
BEDRI HALIMI – EMRI YT MBUSH ME TË ARDHME/57
Berzat H Hasa – HAVZI NELËS/58
Bislim Ahmetaj – SI U NJOHA ME EMRIN E HAVZI NELËS/59
Bujar Balliu – NJË GAZETAR I SHUAR/62
DËFRIM CANI – NË ANËN E PËRTEJME TË AKERONTIT/66
Demir Gjergji – LUMJANI I LIRË/70
Dodona Qose – A KA ENDE/71
Elida Rusta – HERO NË KOHË TUTJESH KOLEKTIVE/72
Eva Gjoni – POETI/76
FARUK MYRTAJ – SI TË MOS E THEMI NJË FJALË/80
Fatmir Sulejmani – SHKRIMTARI DHE DIKTATURA/82
Fejzulla Gjabri – SHËNIME PARA NJË POETI ME LITAR NË GRYKË/87
Florin Zyberaj – SHPËRTHIME POETIKE GJATË INTERNIMIT DHE VARJA NË LITAR E HAVZI NELËS/92
Gëzim Ajgeraj – KUMT PËR FJALËN E VRARË/99
Granit Zela – I VETMI POET I VARUR NË GULAGUN E EVROPËS LINDORE/101
Hamit Aliaj – HAVZI NELA – POET I DRINIT/111
HEKURAN Lan Koka – PENDUL I KOHËS SIME/114
Hysen Shehu– NË SY KISHTE POEZI/118
Isa Halilaj – KUJTIME NGA JETA SHKOLLORE PËR HAVZI NELËN/120
ISLAM ÇENGA – POETIT, HAVZI NELA/125
ISMAIL KADARE – NJË NJOLLË TURPI/126
Istref Haxhillari – DIMENSIONI I LIRISË/128
Izet Duraku – HAVZI NELA, ORFEU I LIRISË
Kastriot Dervishi – HAZVI NELA, QËNDRESË ME DINJITET DHE MARTIRIZIM NË KOMUNIZËM/137
Luan Rama – RRUGËTIMI I FRANSUA VIJON NË MALIN E PIKËLLIMËS/144
Maxhun Osmanaj – KOHË E VARUR NË LITAR/146
MAXHUN PEKA – NJERIU I LIRË HAVZI NELA/147
Mirdash Shehu – NJERIU I LIRË HAVZI NELA/150
Naim Fetaj – MOTIV POPULLOR/155
Namik Dokle – HAVZI NELA ËSHTË DHE DO TË MBETET ME YJET/156
Namik Selmani – E VARËN POETIN/159
Ndue Dedaj – HAVZI NELA, PELEGRINI I LIRISË SË MUNGUAR/162
Petrit Ruka – DËSHMORËT E FJALËS JANË FATI I LIRISË/166
Preç Zogaj – PËRPARA BUSTIT TË HAVZINELËS/169
Primo Shllaku – VDEKJA E HOKUBETSHME E POETIT HAVZI NELA/174
Rexhep Shahu – KU ËSHTË KOKA HAVZI NELËS/177
Rezarta Reci – HARRESË – KUJTESA E POETIT/187
Sadik Bejko – HAVZI NELA DHE MORALITETI I NJË SHOQËRIE/190
Sami Milloshi – UNË NUK JAM VETERAN/195
SAZAN GOLIKU – KËNGA E NJERIUT TË PAGJUNJËZUAR/199
SHEFQET HOXHA – VENDOSJA E BUSTIT TË HAVZI NELËS – NJË DITË E MADHE/203
Shkelqim Abazi – VARRI VERTIKAL/218
Sulejman Dida – PRO DHE KUNDËR HAVZI NELËS, DY TABORRE/225
Vera Istrefaj – PIKËLLIMI I PIKËLLIMËS/229
Xheladin Mjeku – PENGU I FJALËS FRYMOI LIRI/232
Xhemal Ahmeti – POLIMERIA E EPISTEMOCIDIT PËRBALLË TRIUMFIT TË MARTIRËVE/234