Ku ju djeg bijve të etërve komunist?!

Nga Eugen SHEHU – Zvicër

Me iniciativën e Mbretërisë Shqiptare italianët nisën ndërtimin e një “godine kulturore artistike” dhe kjofilloi punimet e saja në janarin e vitit 1938 dhe punimet përfunduan diku në tetorin e vitin 1939,kur tashmë Shqipëria ishte pushtuar nga Fashizmi Italian,ndërsa inaugurimi i saj dhe funsional u bë më 22.shkurt.1940.Arkitekti ishte Giulio Berte ndërsa ndërtimi u realizua nga Firma “Pater”.I tërë objekti shtrihej në një sipërfaqe toksore prej 13mijë Metra katrorë pronë e familjes Libohova.Me kapitullimin e Italisë Fashiste, qeveria nacionaliste shqiptare i vuri enrin Kinema “KOSOVA”.
Etërit e këtyre bijve të pushtetit me të marrë pushtetin pas luftës civile,po në kinema “Kosova” kryen një sërë gjyqesh kriminale ndaj nacionalistëve shqiptarë.
Më pas 1946-1948 i ndruan emrin dhe e quajtën Teatri Popullor e më vonë Teatri Kombëtar. Tentativat për fshirjen e memorjes dhe gjurmëve të krimeve komuniste është e vetmja arsye për shkatërimin dhe tjetërsimin e kësaj godine me vlera historike,përfshi këtu dhe korupsionin të “qeveritarëve”.(Foto Instituti “Luçe”, e bërë nga arkitekti Gjulio Berte,në shkurt të vitit 1940).e.sh.