Studimi: Deri më 2025 do të ketë rreth 400 milionë njerëz me astmë

Njerëzit me astmë që nuk i përmbahen terapive të përshkruara dhe mbështeten vetëm në pompat për lehtësim të shpejtë, vetëm përkeqësojnë sëmundjen e tyre, tregojnë hulumtimet e fundit.

Një studim i kryer kohët e fundit në Institutin e Kërkimeve Mjekësore Vulkok në Australi ka treguar se përdorimi i pompës kundër astmës nuk mund të kenë një efekt të plotë, pasi është ndryshe kur trajtohet rregullisht inflamacioni i bronkitit.

“Gjëja më e keqe që mund të bëjë një i prekur nga astma për shëndetin e tij është se ai nuk i përmbahet terapive të përshkruara, domethënë, nuk merr ilaç antiinflamator, por shëron astmën nga pompat për të lehtësuar lehtësisht simptomat. Përveç kësaj, nuk e shëron sëmundjen, por simptomat e saj”, thonë mjekët.

Megjithatë, shumë studime botërore vetëm tregojnë për një numër gjithnjë e më shumë të abuzuesve me pompa për lehtësim të simptomave, prandaj më shumë hospitalizime janë për shkak të astmës.

“Njerëzit nuk e kuptojnë se është një sulm i astmës, kur një person kollitet dhe nuk mund të arrijë frymëmarrjen, është vetëm një simptomë e sëmundjes dhe se është gjithashtu e nevojshme të trajtohet sëmundja, domethënë të merret pompat antiinflamatore, në vend të pompës për të lehtësuar simptomat”, thonë mjekët.

Barnat antiinflamatore ndihmojnë në kontrollimin e simptomave të astmës dhe parandalojnë sulmet e astmës duke qetësuar inflamimin e rrugëve të frymëmarrjes dhe duke lehtësuar qarkullimin e ajrit.

Hulumtimet e fundit tregojnë se numri i njerëzve të prekur nga astma është në rritje dhe se deri në vitin 2025 do të ketë rreth 400 milionë njerëz në botë që vuajnë nga kjo sëmundje.

Megjithatë, të dhënat tregojnë se deri në 63 për qind të astmatikëve mbështeten vetëm në pompat për të lehtësuar lehtësisht simptomat që vetëm shërojnë simptomën dhe vetëm 23 për qind e pacientëve përdorin terapi të përhershme që përfshijnë kortikosteroidët.