Trupi i njeriut: 8 shenja që tregojnë se nuk jeni të shëndetshëm

Trupi i njeriut është një “makinë” e pabesueshme biologjike që duhet të mbahet mend rregullisht. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje asaj se çfarë ju thotë trupi juaj.

Sipas ekspertëve mjekësorë, këto janë tetë shenja që ju nuk duhet të injoroni, të cilat thonë se nuk jeni aq të shëndetshëm sa mendoni:

1. Flokët e thinjur para moshës 40 vjeç

Flokët janë një fenomen natyror që shpesh varet nga gjenetika. Por nëse keni mbi 50 për qind të flokëve të thinjura në moshën 30 vjeç dhe nuk keni raste të tilla në familjen tuaj, kjo mund të jetë një shenjë e diabetit.

2. Qepallat e verdha

Ato gjithmonë duhet të jenë të bardha. Përveç në rastin e pagjumësisë ose të ftohjes, kjo pjesë e syrit mund të zbulojë gjithashtu disa ndryshime të rrezikshme në trupin tuaj. Qepallat e verdha mund të tregojnë probleme me mëlçinë dhe presion të lartë të gjakut ose sëmundjes virale, si konjuktiviti.

3. Buzët e plasaritura

Çarje të pakëndshme në buzë janë më së shpeshti të shkaktuara nga ndryshimet në temperaturë dhe era. Por plasaritjet që shfaqen shpesh në skajet e buzëve dhe plagëve të brendshme mund të jenë shenjë e mungesës së vitaminës B dhe zinkut. Nëse kjo bëhet një dukuri e shpeshtë, shkaku mund të jetë një infeksion fungal.

4. Ënjtje në qafë

Nëse vini re se qafa juaj duket e fryrë, konsultohuni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur. Ënjtja në qafë shkaktohet më shpesh nga problemet e tiroides që janë të zakonshme te femrat ndërmjet moshës 20 dhe 50-vjeç.

5. Humbja e vetullave

Vetullat me kalimin e kohës bëhen më të rralla që është normale, por humbja e papritur e qimeve mund të jetë shenjë e problemeve me gjëndrën tiroide, hyperthyroidism – një gjëndër tiroide tepër aktiv ose hypothyroidism – që paraqet uljen e punës së gjëndrës tiroide.

6. Shuplaka të kuqe

Pëllëmbët me ngjyra të ndezura dhe të kuqe mund të jenë rezultat i pezmatimeve të lëkurës, ekzemës ose reagimit alergjik ndaj metaleve, ilaçeve, ushqimeve ose pijeve të caktuara. Por, gjithashtu, ky ndryshim mund të jetë një shenjë e punës së tepërt fizike, ose probleme me mëlçinë.

7. Këmbët e ftohta

Këmbët janë pjesë e trupit që është më së largu nga zemra, dhe për këtë arsye sëmundjet vaskulare shfaqen së pari mbi to. Rejnaudov është një sëmundje autoimune që shkakton ngushtim të enëve të gjakut në pjesët e trupit të tilla si gishtat e këmbëve, hundë dhe veshë, për shkak të të cilave ato bëhen të ftohta, të zbehta ose edhe të mpira.

8. Faqe të kuqe

Edhe pse ndryshimet e papritura në fytyrë shpesh te gratë midis 30 dhe 55-vjeç mund të shkaktohen nga ndryshimet hormonale, temperaturave dhe ushqimi i nxehtë, faqet rozë mund të tregojnë për një sëmundje kronike të lëkurës që prek kryesisht gratë, shkaku i të cilës është i panjohur.