Cilat janë 15 qytetet që UNESCO i cilëson si më të mirat për kulturë dhe dizajn?

UNESCO është Organizata Arsimore, Shkencore dhe Kulturore e OKB-së dhe qëllimi i saj është të promovojë paqen përmes edukimit dhe avancimeve shkencore.

Kjo organizatë ka identifikuar 15 qytete, që do të shihni më poshtë, si ata që mbajnë kreativitetin dhe kulturën si pjesë të avancimit të tyre. Ata konsiderohen edhe qytete të organizuar shumë mirë.

 1. Pekin, Kinë – Mburret me më shumë se 3.000 vjet histori të pasur, arkitekturë të pabesueshme dhe lagje tradicionale kineze.

 1. Seul, Koreja e Jugut – Një qendër e teknologjisë dhe inovacionit, Koreja e Jugut është shtëpia e markave mega si Samsung dhe LG. Së bashku me rritjen e tij teknologjike, qyteti vendosi një nga distriktet e saj më të vjetra në luginën e vet “silikoni”, duke mbajtur rrënjët historike.

 1. Nagoya, Japoni – Nagoya moderne është shtëpi për disa industri të mëdha auto, të tilla si Toyota dhe Mitsubishi, si dhe qendrat e avancuara të robotikës. Në të njëjtën kohë, ajo ruan një numër të vendeve ku gatuhet kuzhina lokale, një teatër tradicional japonez dhe vepra artizanale mesjetare.

 1. Kobe, Japoni – Këndi modern i Kobe nuk është rezultat i rritjes së zhvillimit, por i rindërtimit pas një tërmeti katastrofik të vitit 1995. Megjithë fatkeqësinë e kaluar, Kobe është një qytet i klasit botëror dhe qyteti i artit, i dyti pas Parisit.

 1. Shanghai, Kinë – Shfaqja më e madhe e dizajnit në Azi është Shanghai Design Show, e cila tërheq markat dhe dizajnuesit nga e gjithë bota. Vetë qyteti është shtëpi për më shumë se 4,000 agjenci të dizajnit, 239 qendra komunitare për art dhe kulturë, 283 institucione arti, 100 muzeume dhe 25 biblioteka. Kombinuar me horizontin mahnitës të qytetit, bëhet e qartë pse qyteti u zgjodh nga UNESCO.

 1. Shenzhen, Kinë – Qyteti është i mbushur me ndërtesa moderne. Me zhvendosjen e kohëve të fundit të dizajnuesve në Shangai dhe Hong Kong, Shenzhen është bërë shtëpi për kompanitë e mëdha të financave në vend.

 1. Dundee, Skoci – Nuk është një qytet i njohur skocez, vetëm nëse je një projektues, Dundee është qyteti kreativ i dizajnit numër një të Mbretërisë së Bashkuar. Dundee ishte shtëpia e shumë kompanive të tekstilit, si dhe i ndërtuesve të anijeve, por me kalimin e kohës, këto industri i krijuan rrugë bioteknologjisë dhe medias digjitale. Me gjithë rritjen e tij teknologjike, qyteti ende punon për të ruajtur dhe rinovuar pjesët e vjetra tradicionale.

 1. Helsinki, Finlandë – Nëse e doni arkitekturën, Helsinki duhet të jetë në fillim në listën tuaj të vendeve për t’u vizituar. Pjesa më e shquar e karakterit të qytetit është në gatishmërinë e komunës së tij për të përfshirë banorët në projektet e dizajnit publik, ashtu siç bëri kur konsultoi me banorët vendas se si të dizenjojnë vendet e transportit publik.

 1. Berlin, Gjermani – Dikur një qytet i ndarë nga një mur, Berlini tani është shtëpia e mbi 2,400 kompanive të projektimit. Kompanitë vendase fokusohen në teknologjitë dhe dizajnet e gjelbra dhe vetë qyteti promovon një mënyrë jetese të shëndetshme të banorëve të saj.

 1. Graz, Austri – Shtëpia e disa vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s, por kjo nuk do të thotë se ky qytet ndal për një moment, me pothuajse 5.000 kompani të dizajnit.

 1. Torino, Itali – Dikur ishte shtëpia e Senatit Romak, Torino tani është shtëpia e disa prej gjigandëve automobilistikë të Italisë – Fiat dhe Alfa Romeo. Përveç kësaj, qyteti ka një mori të arkitekturës evropiane të periudhës klasike dhe është shtëpia e disa kompanive inovative të projektimit.

 1. Bilbao, Spanjë – Bilbao është shtëpia e Muzeut Guggenheim, një ndërtesë e vjtër që ndodhet në zemër të qytetit. Është gjithashtu një depo mahnitëse e verës që nga 1909, e cila duhej të shkatërrohej dhe të shpëtonte në çastin e fundit, pastaj të shndërrohej në një objekt kulturor.

 1. Curitiba, Brazil – Ky qytet brazilian shkon përtej dizajnit arkitektonik, duke u ofruar banorëve dhe turistëve mundësinë për të vizituar disa prej kopshteve më mahnitëse në botë.

 1. Buenos Aires, Argjentinë – Një nga vendet më të mira të Amerikës së Jugut për ata që duan arkitekturën dhe dizajnin, Buenos Aires është shtëpia e skulpturave dhe ndërtesave spektakolare, duke përzier stilet e Rilindjes, Gothit dhe Art Deco. UNESCO thekson rolet aktive të qeverisë në inkurajimin e ekspozitave dhe ndërtimeve kulturore, si dhe ruajtjen e vendeve historike.

 1. Montreal, Kanada– UNESCO e quan Montréalin “Qyteti i Dizajnit”, pasi ai është shtëpia e rreth 25,000 projektuesve, si dhe Qendra Kanadeze e famshme për Arkitekturë. Qyteti gjithashtu mburret me shumë qendra kulturore, duke përfshirë muze, galeri arti dhe qendra ekspozimi.