11 produktet ushqimore më të dëmshme për shëndetin

1. Proshutë/Pastërma derri

Një lajm i keq vjen për adhuruesit e pastërmasë së derrit. Është një nga gjërat më të dëmshme që mund të konsumoni, sepse ky lloj ushqimi ju jep shumë më tepër yndyrna sesa ju nevojiten, duke rritur kështu nivelin e yndyrnave në gjak. Ndaj, nëse nuk e lini dot, të paktën përdoreni në sasi jo të mëdha.

2.Soda/ Kola

Të pish soda apo kola është njëlloj sikur ta kesh ngrënë sheqerin, veçse në këtë rast e merr në gjendje të lëngët. Sodat e bombardojnë trupin tonë me sasi të mëdha sheqeri duke kontribuar kështu në obezitet, duke rritur rrezikun për kancer, lindje të parakohshme, çrregullime hormonale, dëmtim dhe shkatërrim të dhëmbëve. Disa nga sodat përmbajnë një lloj vaji (BVO) i cili lidhet ngushtë me acarimin e lëkurës, humbjen e kujtesës dhe problemet e lëkurës.

3. Sheqeri

Konsumi i sheqerit është i nevojshëm për organizmin tonë. Ne mund ta marrim atë përmes ushqimeve që konsumojmë çdo ditë, mjaltit, frutave etj. Megjithatë, shumë njerëz e tejkalojnë masën e konsumit të sheqerit i cili më vonë shkakton pasoja në shëndetin e tyre. Ngrënia e tepërt e sheqerit mund të çojë në obezitet, diabet të tipit 2, sëmundje kardiovaskulare etj.

4. Salcat (Ketch-Up), majoneza, mustarda

Me të vërtetë që këto lloj ushqimesh preferohen e konsumohen shpesh nga shumë njerëz, pa e vrarë mendjen për dëmin që ato mund të shkaktojnë.  Më të rrezikshme veçanërisht janë salcat e majonezat të cilat mbahen në temperaturën e dhomës apo salcat e paketuara në kuti jo të përshtatshme, me përmbajtje plumbi, alumini. Këto lloj ushqimeh janë të rrezikshme gjithashtu pasi mund të përmbajnë aditivë të ndryshëm si: ngyrues, yndyrna të këqija, agjentë kimikë etj. Kështu që sa më pak nga këto, aq më mirë për shëndetin!

5. Peshku shpatë dhe peshku ton

Peshku në shumë raste është pjesë e dietave të shëndetshme. Ato janë një burim proteinash dhe yndyrnash të pasaturuara (të padëmshme). Shumica e peshqve përmbajnë edhe mërkur në sasi të vogla, të padëmshme. Por kujdes me peshkun-shpatë, pasi është një rezervuar mërkuri. Apo në qoftë se jeni adhurues i tonit, bëni një zgjedhje të zgjuar. Disa nga tunat kanë mërkur përtej normave të lejuara.

Kështu peshku mund të kthehet në armik të njeriut. Veçanërisht tek gratë shtatzëna është i rrezikshëm dhe mund të shkatojë vonesa të zhvillimit menor të fetuseve të tyre apo edhe helmim.

6. Mishi i përpunuar

Në këtë katogori përfshihen proshutat, hot dog, sallamet, salçiçet dhe produktet e tjera të përpunuara të mishit . Sipas studimeve, këto lloj ushqimesh rrisin rrezikun për sëmundje kardiovaskulare apo edhe kancer. Kështu, njerëzit që hanë rregullisht (pothuaj çdo ditë)  rreth 50 gramë nga ky lloj ushqimi, kanë një risk prej 40 % më të lartë për të zhvilluar sëmundje zemre në të ardhmen, risk 20 % më të madh për diabet të tipit 2 etj.

7. Kokoshkat

Një zgjedhje e këndshme kur jeni duke parë një film, por a është një zgjedhje e mirë për shëndetin tuaj? Përgjigjja është jo! Kokoshkat kanë në përmbajtjen e tyre sasi vaji apo gjalpi të djegur, i cili me kalimin e kohës mund të japë pasoja serioze.  Në fakt, kokoshkat me shje gjalpi të përgatitura në mikrovalë, në të vërtetë nuk e marrin shijen nga gjalpi por nga agjentët kimikë e aromatizues.

8. Gjalpi/ Margarina

Gjalpi përmban mjaft yndyrna të ngopura të cilat i japin atij formën e vet solide, por që nga ana tjetër janë mjaft të dëmshme. Ato rrisin nivelin e kolesterolit të keq në gjak, rrisin rrezikun për atake kardiake apo për sëmundjet e trurit.

9. Qumështi dhe nënproduktet e tij

Edhe pse ne i konsumojmë çdo ditë, duhet bërë kujdes pasi çdo gjë ka masën e vet. Kështu shumica e këtyre produkteve kanë  yndyrna të këqija që rrisin nivelin e kolesterolit, rrezikun për atake kardiake si dhe për inflamacione kronike. Shpesh lopëve për të prodhuar sasi të mëdha qumështi, u jepet një lloj hormoni  që quhet somatotropinë, i cili mund të shkaktojë sëmundje si tek lopët, ashtu edhe tek njeriu.

10. Kokoshkat

Një zgjedhje e këndshme kur jeni duke parë një film, por a është një zgjedhje e mirë për shëndetin tuaj? Përgjigjja është jo! Kokoshkat kanë në përmbajtjen e tyre sasi vaji apo gjalpi të djegur, i cili me kalimin e kohës mund të japë pasoja serioze. Në fakt, kokoshkat me shje gjalpi të përgatitura në mikrovalë, në të vërtetë nuk e marrin shijen nga gjalpi por nga agjentët kimikë e aromatizues.

11. Gjevrekë

Përveçse janë një burim i vërtetë kalorish, shumica e tyre janë të përbëra nga miell i rafinuar, që do të thotë se shumica e vitaminave, mineraleve e fibrave kanë humbur gjatë përpunimit. Këto lloj ushqimesh me miell të përpunuar lidhen ngushtë me mbipeshën apo obezitetin. Jo të gjithë gjevrekët janë të dëmshëm. Thjesht zgjidhni ata që kanë në bazë drithërat dhe keni bërë zgjedhjen e duhur.