PUBLICISTIT DHE POLITIKANIT, Z.KOÇI TAHIRI, I JEPET VLERËSIM I MERITUAR, SI VEPRIMTAR DHE MISIONAR I SHQUAR PËR PAQE E PROSPERITET

Nga Albert Z. ZHOLI

Më datën 11 shkurt 1916, organizata me jehonë botërore, D M P P. (Diplomatic Mission Peace and Prosperity) – Misioni Diplomatik Paqe e Përparim, i dha titullin “ Anëtar Nderi i Misionit ”, Publicistit dhe Politikanit, Z. Koçi Tahiri. Ky Titulli ju dha nga laureati i Qendrës e Misionit nga stafi i D M P P –së dhe shefi i saj, Dr. Shefki Hysa, në një pritje të veçantë e me plot kuptim në ambjentet e këtij istitucioni kaq presticioz..

PO KUSH ËSHTË KY INSTITUCION KAQ PRESTICIOZ ?

DMPP- ja u krijua me idenë brilante të ambasadorit amerikan, mikut të madh të shqiptarëve e paqebërësit të njohur të Ballkanit, Richard Holbrooke dhe me nxitjen e kujdesin e veçantë të Presidentit të Kosovës ,prof. dr. Ibrahim Rugova. Kjo është konceptuar në formën e një misioni paqeje, që lobon e punon për Paqe e Prosperitet në Ballkan dhe në Botë, sipas modelit më të mirë që ofron demokracia amerikane për vendet në zhvillim. Drejtuesi i DMPP-së është Dr. Shefki Hysa, misionar i shquar vizionar, që nga fillimet e saj, nderuar nga AUGP- Akademia për Paqe Universale Globale me titullin Doktor për Diplomaci Ndërkombëtare (Honoris Causa), duke bërë pjesë në bordin e drejtorëve të kësaj organizate të rëndësishme.

DMPP-ja kjo organizatë me ndikim të madh në të katër anët e botës, është në varësi dhe ndihme të OKB -së (Organizata e Kombeve të Bashkuara) me seli në Nju Jork. Z. Koçi Tahiri, Kryetar i SH.A.K. “Besëlidhja Gorare” , një personalitet i njohur dhe veprimtar i shquar për paqen dhe prosperitet u përzgjodh nga më të mirët dhe u pranua njëzëri si “ Anëtar Nderi i Misionit DMPP. Ai, me kohë, ka marrë pjesë aktive në veprimtaritë e kësaj organizate. Z. KoçiTahiri ka qënë një nga veprimtarët që ka ndimuar popullin vëlla kosovar, si para, dhe pas luftës, kundra okupatorit serb. Koçi Tahiri tashmë është jo vetëm si një publicist i mirë, por dhe si një politikan i urtë, i cili me durim, ka ditur të ngrejë lart vlerat e krahinës nga ai ka origjinën e tij.

Me përkushtimin e tij Koçi Tahiri, ka ditur të ngrejë lart emrin dhe vlerat e krahinës së Gorës, jo vetëm në Shqipëri e në trevat shqipfolëse, por edhe në vende të ndryshme të botës. Jehona e këngës dhe valles gorare nëpërmjet Ansamblit artistik, ” Visaret e Gorës “, ka shkuar shum larg, që nga Amerika në Australi dhe Zelandën e Re, nga Stambolli në Kanada, nga Afrika e Jugut në Argjentinë, nga Polonia në Angli nga Poloni në Odesje, nga Greqia në Itali.…

Koçi Tahiri po bën një punë të palodhur sidomos në drejtim të rinisë dhe moshës së tretë, për t’i afruar dhe harmonizuar brezat e gorarëve që, “ Be-sëlidhja Gorare e vitit 1906”, e cila tashmë është një emër i herëshëm i njo-hur historik, i të parëve të krahinës, sot mbahet lart e me krenari nga vetë shoqata, “ Besëlidhja Gorare “, që z.Koçi Tahiri, ka nderin ta drejtojë atë. Ai ka këmgugulur që kjo datë e herëshme historike, të ketë vazhdimësi, ku nderi dhe prestigji i saj, të jetë gjithmon i vazhdueshëm dhe të trashëgohet brez pas brezi . Janë këto arsyet që stafi drejtus i organizatës me jehonë botërore, D M P P. (Diplomatic Mission Peace and Prosperity)

II

– Misioni Diplomatik Paqe e Përparim, i dha titullin e larttë “ Anëtar Nderi, dhe Misionar i Paqes ”, Z. Koçi Tahiri, në fushën e Publicist dhe Politikës. Veprimtari nga Misionarë të Paqes të DMPP ( datë 7 maj 2016 }

Në Bashkinë e Maliqit, Misionari i Paqes i Misionit Diplomatik për Paqe dhe Prosperitet, Z. Koci Tahiri më datë 7 maj 2016, organizoi një ceremoni përkujtimore me rastin e 110 vjetorit, të N/Komitetit të Fshehtë krahinor, Për Lirinë e Shqipërisë, Q. Ko-rçë, ose siç quhej ndryshe në gjuhën popullore, “Besëlidhjes Gorare 1906 ”. Në këtë ceremoni merrnin pjesë banorë të shumtë të krahinës së Gores, si dhe të krahinave për reth, të cilat jan në juridiksionin e Qarkut të Korçës. Në këtë takim merte pjesë dhe kryetari i Bashkis Maliq Z Gëzim Topçiu, si dhe përfaqësus të shoqatës, “ Besë-lidhja Gorare ”, të ardhur nga rethet, Tiranë, Korçë, Pogradec, Prënjës, Elbasan, Durës Shijak dhe Vlorë.

Në këtë ceremoni mori pjesë dhe Presidenti i Republikës, Shkëlqesia e Tij, Z. Bujar Nishani. Do ishte puna këngulëse e Vizionarit, njëkohësisht dhe “ Misionarit të Paqes “, e Z. Koçi Tahirit, i cili ka patur dhe mbështetjen e shoqatës, “ Besëli-dhja Gorare “, për ti bërë pro-pozimin Presidentit të Republikës, që kjo datë e herëshme historike, e 28 marsit të vitit 1906, të nderohej nga ana e Presi-dentit të Republikës, Z. Bujar Nishani. Në këtë ceremoni përkujtimore, do ishte vetë Presidenti i Republikës, Z.Bu-jar Nishani, që kjo date historike, “ Besëlidhjen Gorare 1906 “, ta nderonte me medaljen, “Kalorës i Urdhërit të Skënderbeut ”, duke ja dorzuar Krye-tarit të shoqatës, “ Besëlidhja Gorare “, Z. Koçi Tahirit, me motivacionin, “ Për veprimtarinë dhe kontributin atdhetar dhe historik të Krahinës së Go-rës, për lirinë dhe pavarësinë e Mëmëdheut “. Sindikalisti i Orëve të para, gjatë proçeseve Demokratike në Shqipëri, Z. Koçi Tahiri , vlerësohet nga Presidenti i Republikës Z. Bujar Nishani, me dekoratën e lartë “ Pishtar i Demokracisë ”. me Motivacionin:- “ Në shënjë Vlerësimi dhe Mirënjohje për Sakrificat, Përpjekjet, e pa ndërprera dhe rezistencën pa kompromis kundra diktaturës komuniste, si dhe për kontributin e dhënë në themelimin e Sindikatës së Lirë të Minatorëve”. Presidenti i Republikës, Bujar Nishani.

Nr i Dokumentit 10088, dat 20/03/2017. Më 23 tetor 2017, Z. Koçi Tahirit, “ Pshtarit të Demokracisë “, njëkohësisht dhe “ Misinarit të Paqes “ , nderrohet nga D M P P. (Diplomatic Mission Peace and Prosperity) – Më 23 tetor 2017, Misioni Diplomatik Paqe e Prosporitet, për Ballkanin,me seli në Tiranë, vlerëson me medaljen “ Veprimtar i Shquar i Njerëzimit ” e cila ësht e shoqëruar dhe me Certefikatën e vlerësimit, Kryetarin e Shoqatës “ Besëlidhja Gorare ”, Z. Koçi Tahirit, “ Pshtarit të Demokracisë “, njëkohë- sisht dhe “ Misinar i Paqes “.

Vlerësim është bërë nga Akademia Botrore e Paqes, me seli në New York . Medaljen e, “ Veprimtarit të Shquar të Njerëzimit ”, z. Koçi Tahirit, ja do-rzon, Z. Madhu Krishan, Kryetar i Akademis Botërore të Paqes Universale. Me 21 prill 2018, Në ambjentet e Akademis Universale të Paqes dhe Prosperitet, me seli në Tiranë Ambasadori Prof Dokt. Madhu Krishan, njëkohësisht dhe kryetar i Akademis për Paqe Universale në Glob, si dhe Guvernatori i Misionit për Paqe dhe Prosperitet, për Ballkanin, me seli në Tiranë, Dok. Shefki Hysa, duke më dorzuar titullin e larët, Doctor of Political Science, ” Honoris Causa “, dhënë nga Universiteti Katolik i Floridas në SH.B.A.