Qytetet me më shumë diell, Tirana renditet e 8-ta në Europë

“Ndërkohë që dielli bëhet më i dëshiruar për shkak të mungesës së tij gjatë muajve të dimrit, normalisht ju do të kërkoni një vend me më shumë diell”, – kështu fillon artikullin e saj  e përditshmja britanike “ The Telegraph” ku rendit 10 qytetet evropiane që kanë më shumë orë diell në vit dhe në vend të 8-të renditet Tirana.

“Dhe ndoshta nuk do të habitet askush për të mësuar se ka më shumë vende me diell sesa Britania”. Sipas një studimi të kryer nga faqja e internetit për motin “Current Results”, qytetet britanike kanë motin më të zymtë sesa vendet e tjera të Evropës.

Po ku të shkosh për ato rreze dielli të arta? Të dhënat e rendisin Maltën në vend të parë me 2 957 orë me diell në vit. Për ta vënë atë në perspektivë, konsideroni këtë: Manchester merr gjysmën e saj me vetëm 1.416 orë.

      10 qytetet me më diell në Evropë:

 1. Valletta, Maltë – 2.957 (orë me diell në vit)
 2. Marsejë, Francë – 2,858
 3. Lisbonë, Portugali – 2,799
 4. Spanjë – 2.769
 5. Athina, Greqi – 2,771
 6. Nice, Francë – 2.724
 7. Monako, Monako – 2.724
 8. Tiranë, Shqipëri – 2,544
 9. Barcelona, ​​Spanjë – 2,524
 10. Podgorica, Mali i Zi – 2,480

Rezultatet aktuale analizuan motin në 60 qytete të Evropës dhe arriti në përfundimin se katër prej qyteteve më të zymta ishin në Britani të Madhe: Glasgow, Birmingham, Londër dhe Manchester. Edhe Reykjavik ka më shumë diell sesa Glasgow i varfër dhe i vjetër.

Tirana në Shqipëri dhe Podgorica në Malin e Zi hyjnë në listën e 10 qyteteve me më shumë diell. Duke pasur parasysh rënien e paundit kundrejt euros, këto dy destinacione të Evropës Lindore mund të jenë opsione të mira për  ata që duan të marrin vitaminën D pa shpenzuar shumë para.

       10 qytetet më të zymta në Evropë:

 1. Glasgow, Skoci – 1,203 (orë me diell në vit)
 2. Reykjavik, Islandë – 1,268
 3. Birmingham, Angli – 1.364
 4. Londër, Angli – 1,410
 5. Manchester, Angli – 1.416
 6. Dublin, Irlandë – 1,424
 7. Këln, Gjermani – 1,504
 8. Vaduz, Lihtenshtajn – 1.517
 9. Bruksel, Belgjikë – 1,546
 10. Hamburg, Gjermani – 1,557

Dielli  natyrisht është i mirë, por prania e tij nuk do të thotë domosdoshmërisht ngrohje – për të vërtetuar këtë udhëtarët do të duhet të shkojnë pak më larg.

 

The Telegraph