Një klasë e re antibiotikësh për bakteret Staphylococcus aureus (MRSA) rezistente ndaj ilaçeve u zbulua duke përdorur modele më transparente të të mësuarit të thellë.

Përdorimi i inteligjencës artificiale (AI) po provon të jetë një revolucionar kur bëhet fjalë për mjekësinë dhe tani po i ndihmon shkencëtarët të shpikin antibiotikët e parë të rinj në 60 vjet.

Zbulimi i një përbërësi të ri që mund të vrasë një bakter rezistent ndaj ilaçeve që vret mijëra njerëz në mbarë botën çdo vit, mund të jetë një pikë kthese në luftën kundër rezistencës ndaj antibiotikëve.

“Papamje këtu ishte se ne mund të shihnim se çfarë po mësohej nga modelet për të bërë parashikimet e tyre se molekula të caktuara do të bënin antibiotikë të mirë,” tha James Collins, profesor i Inxhinierisë Mjekësore dhe Shkencës në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts (MIT) dhe një nga autorët e studimit, në një deklaratë.

“Puna jonë ofron një kornizë që është efikase për kohën, burimet dhe mekanikisht depërtuese, nga pikëpamja e strukturës kimike, në mënyra që nuk kemi pasur deri më sot”.

Infeksionet me MRSA mund të variojnë nga infeksione të lehta të lëkurës deri në kushte më të rënda dhe potencialisht kërcënuese për jetën, si pneumonia dhe infeksionet e qarkullimit të gjakut.