Shkencëtarët kanë krijuar modelin e parë të inteligjencës artificiale (AI) që mund të “lexojë mendjet”, domethënë të shndërrojë valët e trurit në tekst dhe ta quajë atë DeWave.

Kjo teknologji funksionon duke përdorur një helmetë me sensorë që zbulojnë aktivitetin elektronik specifik të trurit dhe më pas e shndërrojnë atë në fjalë.

Shkencëtarët nga Universiteti i Teknologjisë në Sydney janë përgjegjës për këtë arritje, të cilët thonë se shpresojnë se kjo do të jetë një pikë kthese në kujdesin e atyre që nuk mund të flasin pas goditjes në tru ose paraliza.

Ekipi gjithashtu beson se duke përmirësuar më tej këtë teknologji, ata do të jenë në gjendje të arrijnë momentin kur do të jetë e lehtë të kontrollohen gjymtyrët bionike ose robotët, domethënë njerëzit do të jenë në gjendje t’i kontrollojnë ato vetëm me mendimet e tyre.

Deri më tani, kjo lloj teknologjie ose kërkonte disa operacione (p.sh. Mask’s Neuralink), ose përfshinte skanerë magnetikë të shtrenjtë dhe të mëdhenj, të cilët janë të vështirë për t’u përdorur kur bëhet fjalë për aktivitetet e përditshme.

Ndryshe, 29 persona morën pjesë në eksperiment, i cili shërbeu edhe si demonstrim. Aktualisht, ekipi i shkencëtarëve thotë se saktësia e “përkthimit” është rreth 40 për qind, por ata janë të bindur se në një kohë ata mund të arrijnë një saktësi pothuajse të pabesueshme 90 %.