Fotot e fundit tregojnë se e kaluara sovjetike e Rusisë po bëhet gjithnjë e më e spikatur si një pikë grumbullimi për trupat pushtuese në Ukrainë, ndërsa qëllimet e Kremlinit po bëhen gjithnjë e më të paqarta.

Imazhi i mësipërm është i fundit nga disa imazhe që përdorin në mënyrë të hapur emblemat e majta në fushën e betejës në Ukrainë. Murali në krye të djathtë tregon Karl Marksin, Friedrich Engels dhe themeluesin sovjetik Vladimir Lenin. Treshja shpesh portretizohej së bashku si hyjnitë e sistemit politik sovjetik.

Në javët e para të pushtimit, një pjesë e vogël e flamujve sovjetikë që fluturonin nga tanket ruse u dokumentuan në pamjet amatore. Megjithatë, rritja e fundit e fotove profesionale të simboleve sovjetike të publikuara përmes mediave të financuara nga Kremlini sugjeron se kjo estetikë mund të jetë e përhapur në mesin e ushtrisë ruse.

Ian Garner, një historian dhe ekspert i propagandës ruse të luftës, thotë se adoptimi i imazheve sovjetike është kryesisht për shkak të iniciativës së ushtarëve dhe njësive individuale, por inkurajohet në mënyrë implicite nga “ngjarjet propagandistike të financuara nga Kremlini si koncerte, shfaqje televizive etj. në.”

Hetuesi ushtarak i fotografuar më sipër mban një emblem me Josef Stalinin dhe fjalët: “Kur isha në pushtet, kjo nuk ndodhi”.

Garner beson se simbolet sovjetike po përdoren pjesërisht si një pikë grumbullimi për një pushtim qëllimet e të cilit po bëhen gjithnjë e më të paqarta.

“Megjithëse ushtarët individualë mund të mos identifikohen me qëllimet e pretenduara të luftës të shtetit ose të mos jenë në gjendje të përshkruajnë objektivat gjeopolitike ose strategjitë e sigurisë kombëtare që parashtron regjimi [Putin],” tha Garner.

“Ata lidhen me këtë lloj estetike, estetikën e së shkuarës, e cila synon të krijojë një të ardhme gjoja utopike, në të cilën Rusia do të jetë sërish një fuqi e madhe”.

Baneri i mësipërm i referohet një incidenti në ditët e para të pushtimit rus në vitin 2022, në të cilin një grua e moshuar ukrainase doli nga shtëpia e fshatit të saj dhe përshëndeti ushtarët e supozuar rusë. Luftëtarët ishin në fakt ukrainas që i dhanë gruas diçka për të ngrënë para se të shkelnin flamurin.

Gruaja u përdor nga mediat ruse pro luftës si një simbol i mbështetjes për pushtimin e Ukrainës, pretendon Kremlini.

Garner nuk beson se simbolika sovjetike tregon qëllimin për të ringjallur fjalë për fjalë sistemin politik marksist që ekzistonte në shekullin e 20. “Unë do të thoja se shumë pak njerëz në Rusi duan vërtet të rivendosin Bashkimin Sovjetik,” tha ai.

Sondazhet e fundit kanë zbuluar se më shumë rusë identifikohen me Bashkimin Sovjetik të shkatërruar prej kohësh sesa me Rusinë e pavarur. Megjithatë, Garner tregon pamjen e papajtueshme të simboleve cariste dhe komuniste të parë së bashku në fushën e betejës në Ukrainë si një tregues se simbolika sovjetike nuk është gjë tjetër veçse një simbol i një epoke të shkuar.

“Asgjë nga këto nuk ka kuptim nëse nuk e kuptoni se është një shprehje politikisht jokoherente e dëshirës për t’u kthyer në një kohë më të mirë”, thotë historiani. “Por sigurisht ne po flasim për një kohë më të mirë që nuk ka ekzistuar kurrë.”