“Rreth katër milionë qytetarë ukrainas me statusin e azilkërkuesve të përkohshëm qëndrojnë në Evropë,” tha zëvendëskryeministrja e Ukrainës Iryna Vereshchuk.

Secili prej vendeve evropiane përcakton sasinë dhe kushtet e ndihmës për ukrainasit që ikin nga lufta, vuri në dukje ajo.

Megjithatë, tha Vereshchuk, më 13 shtator, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen njoftoi synimin e Komisionit Evropian për të zgjatur programin e mbrojtjes së përkohshme për ukrainasit për 18 muaj.

Sipas Vereshchuk, shumica e ukrainasve janë tani në Gjermani 27%. Ajo shtoi se Gjermania planifikon të reduktojë shpenzimet federale për ndihmën për refugjatët ukrainas, por ndihma e synuar do të rritet me 12%.

Siç është raportuar, Komisioni Evropian propozoi zgjatjen e Direktivës së Mbrojtjes së Përkohshme, të cilën BE-ja e aktivizoi për t’u siguruar ukrainasve që ikin nga agresioni rus në BE gjithçka që u nevojitet, duke përfshirë azilin, punësimin dhe shërbimet sociale.