Gjumi është thelbësor për funksionimin në tërësi, emocional dhe fizik. Gjumi i pamjaftueshëm rrit rrezikun e diabetit, sëmundjeve të zemrës, obezitetit dhe depresionit.

Ekspertët thonë se gjumi prej gjashtë deri në tetë orë çdo 24 orë është i nevojshëm. Por nuk është e pazakontë që njerëzit, veçanërisht studentët, të qëndrojnë zgjuar deri vonë dhe të qëndrojnë zgjuar edhe për 24 orë rresht.

Kur mungesa e gjumit arrin një pikë të tillë, është relativisht e vështirë të bëhet dallimi midis gjumit dhe zgjimit, thotë një mjek i gjumit në Spitalin “Mount Sinai” në Nju Jork.

Kjo gjendje quhet mikro-gjumë. Gjatë mungesës së gjumit, truri mund të hyjë në një lloj gjumi të pavullnetshëm dhe të parregullt, gjatë të cilit personi mund të jetë abstrakt dhe i ngathët ose edhe me halucinacione.

Megjithatë, nuk është e lehtë të përcaktohet se sa kohë mund të qëndrojë zgjuar apo kohëzgjatja e efekteve anësore të pagjumësisë.

Mungesa kronike e gjumit, kur një person nuk fle për një periudhë të gjatë kohore, është shkatërrues madje mund të përdoret si torturë psikologjike.

Një mutacion gjenetik tek pacientët bën që një proteinë të krijohet në tru dhe gradualisht të vështirësojë gjumin. Ata gradualisht lodhen fizikisht dhe çojnë në vdekje pasi proteina shkatërron qelizat e tyre të trurit. Kjo sëmundje çon në vdekje në rreth 18 muaj .

Një studim i botuar në vitin 2019 në revistën “Nature and Science of Sleep” zbuloi se vigjilenca dhe vigjilenca e subjekteve ishin relativisht normale deri në 16 orë pas mungesës të gjumit.

Sipas një studimi të bërë në vitin 2000, pas 24 orësh pagjumësi vëmendja zvogëlohet sikur personi të kishte një përmbajtje alkooli 0.1% në gjakun e tij.

Në 24 orë pa gjumë, subjektet kishin ulur kohën e reagimit, të folurit e paqartë, nuk ishin në gjendje të merrnin vendime të lehta, kishin kujtesë dhe vëmendje të dëmtuar, ishin nervoz dhe kishin shikim të dëmtuar, sipas Klinikës “Cleveland”.

Gjatë 36 orëve të zgjimit, treguesit e inflamacionit në gjak rriten, zbulohen disbalanca hormonale, ngadalësohet metabolizmi.

Nuk ka shumë prova për atë që i ndodh trupit pas 72 orësh mungesë gjumi, por njerëzit mund të përjetojnë halucinacione dhe depresion, ndër të tjera.

Në përgjithësi, ata që punojnë me turne janë në rrezik të lartë, pasi priren të flenë në mënyrë të pamjaftueshme, jo gjithmonë flenë në të njëjtën kohë ose situata që nuk korrespondojnë me një gjumë normal.

Është e rëndësishme të dini se mungesa e gjumit nuk mund të kompensohet një ditë më vonë ose gjatë fundjavës. /RTSH