Eurodeputetët vlerësojnë arritjet e Kosovës: Vendet që s’e kanë njohur pavarësinë, ta bëjnë pa vonesa

BRUKSEL– Në një raport të miratuar të mërkurën, eurodeputetët e Komisionit për Punë të Jashtme të BE-së i bëjnë thirrje Qeverisë së Kosovës dhe përfaqësuesve të serbëve të Kosovës që të angazhohen për dialog konstruktiv.

Eurodeputetët lavdëruan Kosovën për progresin e saj në zbatimin e reformave të lidhura me Evropën dhe i kërkuan BE-së që të përgatisë pa vonesë të mëtejshme një opinion mbi meritat e aplikimit të vendit për anëtarësim në BE.

Në një raport të miratuar të mërkurën, eurodeputetët në Komisionin për Punë të Jashtme vlerësojnë arritjet e Kosovës në luftën e saj kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe menaxhimin e migracionit dhe mirëpresin përafrimin e vazhdueshëm të Kosovës me politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së, në veçanti dënimin e saj të fortë të luftës së agresionit të Rusisë. kundër Ukrainës.

Ritmi i procesit të anëtarësimit varet nga normalizimi i marrëdhënieve të Kosovës me Serbinë

Raporti mirëpret deklaratat e përfaqësuesve qeveritarë të dhjetë vendeve të BE-së për mbështetjen e aplikimit të Kosovës për anëtarësim në BE si dhe marrëveshjen e shumëpritur për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës.

Anëtarët u bëjnë thirrje vendeve anëtare që ende nuk e kanë njohur Kosovën si shtet sovran, veçanërisht Spanjën, Sllovakinë, Qipron, Rumaninë dhe Greqinë, që ta bëjnë këtë pa vonesa të mëtejshme.

Pavarësia e Republikës së Kosovës është e pakthyeshme, thonë eurodeputetët, duke shtuar se ritmi i procesit të anëtarësimit do të varet nga përparimi në sundimin e ligjit dhe të drejtat themelore dhe normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë.

Eurodeputetët shprehin keqardhje për faktin se iniciativat për përfshirjen e komunitetit serb në strukturat politike, sociale dhe ekonomike të Kosovës mbeten shumë të kufizuara dhe i bëjnë thirrje Qeverisë së Kosovës dhe përfaqësuesve të serbëve të Kosovës që të angazhohen për dialog të vërtetë për të rritur besimin e ndërsjellë.

Hapësirë ​​për përmirësim në gjyqësor

Eurodeputetët shprehin shqetësimin për gjyqësorin e Kosovës, i cili vazhdon të jetë joefikas dhe i cenueshëm ndaj ndërhyrjeve të panevojshme. Ata inkurajojnë autoritetet kosovare që të zbatojnë instrumentet ekzistuese në mënyrë më efektive për të mbrojtur pavarësinë, efikasitetin dhe integritetin e sistemit të drejtësisë.

Eurodeputetët gjithashtu i bëjnë thirrje qeverisë të rrisë bashkëpunimin e saj me shoqërinë civile në vendimmarrje, si dhe të marrë masat e duhura për të parandaluar penalizimin e gazetarëve dhe aktivistëve për të folur për çështje me interes publik.

Ursula Von der LeyenJemi të lumtur të konfirmojmë se liberalizimi i vizave i vonuar prej kohësh do të jepet që nga 1 janari 2024. Në momentet kyçe, Kosova është dëshmuar të jetë një partner i besueshëm. Ka pasur një progres të dukshëm në luftën kundër korrupsionit, por nevojiten më shumë përpjekje. Shpresoj se Marrëveshja e Ohrit dhe zbatimi i të gjitha marrëveshjeve të kaluara në Dialogun Serbi-Kosovë do të korrin përfitime për Kosovën dhe do të kontribuojnë në normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë.

Raporti u miratua me 44 vota pro, 8 kundër dhe 3 abstenime. Raporti tani do të dorëzohet për votim në Parlamentin Evropian në tërësi në seancën plenare në maj.