Nxënësit e shkollës të parët që do të shpallin Charles-in mbret

Muajin e ardhshëm, në Londër, mbreti Charles do të kurorëzohët si i tillë dhe nxënësit e një shkolle ngjitur do të jenë të parët që do të shpallin zyrtarisht monarkun e ri duke thirrur “Vivat Rex” (“Rroftë mbreti!”.

Dyzet e tetë studentë në shkollën private prestigjioze Westminster kanë bërë prova për muaj të tërë për momentin e madh të 6 majit, një traditë që daton të paktën në vitin 1685.

Tradita e nxënësve, djemve dhe vajzave të moshës 13 deri në 18 vjeç që kanë arritur nderime akademike, të marrin pjesë për herë të parë në kurorëzimin e James II të Anglisë.

Në vitin 1902 brohoritjet e tyre kur këndonin “Vivat Rex” u përfshinë nga kompozitori Hubert Parry në himnin e tij “Isha i lumtur”, i cili u përdor në kurorëzimin e të gjithë monarkëve pas Eduardit VII. “Është një përgatitje mbresëlënëse sepse nxënësit e Shkollës Mbretërore Westminster nuk janë anëtarë të një kori në kuptimin formal, ata janë nxënës të shkollës”, u shpreh Tim Garrard, drejtor i korit të shkollës./Limit.al