Agjërimi shpesh shoqërohet me praktika fetare. Disa njerëz agjërojnë për arsye të ndryshme hyjnore, por ka disa përfitime mjekësore që lidhen me agjërimin. Agjërimi me ndërprerje është një model i të ngrënit ku një person kalon një cikël midis periudhave të ngrënies dhe agjërimit. Përveç arsyeve fetare, ka dëshmi që tregojnë se agjërimi mund të ketë disa përfitime të fuqishme për trupin dhe trurin e njeriut.
 

 • Ndryshon funksionin e hormoneve, qelizave dhe gjeneve
  Kur nuk hani për një kohë, disa gjëra ndodhin në trupin tuaj. Për shembull, trupi juaj ndryshon nivelet e hormoneve për ta bërë yndyrën e ruajtur më të aksesueshme dhe fillon procese të rëndësishme të riparimit qelizor.
 • Mund t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe yndyrën e brendshme
  Njerëzit përpiqen të agjërojnë me ndërprerje për të humbur peshë. Nëse nuk e kompensoni duke ngrënë shumë më tepër gjatë vakteve të tjera, do të përfundoni duke marrë më pak kalori. Për më tepër, agjërimi me ndërprerje rrit funksionin e hormoneve për të lehtësuar humbjen e peshës. Për këtë arsye, agjërimi afatshkurtër në fakt rrit shkallën tuaj metabolike, duke ju ndihmuar të digjni edhe më shumë kalori. Ai rrit normën tuaj metabolike dhe zvogëlon sasinë e ushqimit që hani.

 • Mund të jetë i dobishëm për shëndetin e zemrës
  Sëmundjet e zemrës janë aktualisht vrasësi më i madh në botë. Dihet se shënues të ndryshëm shëndetësorë lidhen ose me një rrezik të shtuar ose të ulur të sëmundjeve të zemrës. Agjërimi me ndërprerje është treguar se përmirëson shumë faktorë të ndryshëm rreziku, duke përfshirë: nivelet e sheqerit në gjak, presionin e gjakut dhe kolesterolin e keq.
 • Nxit riparimin e qelizave
  Kur agjërojmë, qelizat në trup fillojnë një proces qelizor të “heqjes së mbeturinave” të quajtur autofagji. Kjo përfshin prishjen e qelizave që thyejnë dhe metabolizojnë proteinat e thyera dhe jofunksionale që ndërtohen brenda qelizave me kalimin e kohës. Rritja e autofagjisë mund të sigurojë mbrojtje kundër disa sëmundjeve, duke përfshirë kancerin dhe sëmundjet neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit.
 • Ndihmon në parandalimin e kancerit
  Kanceri karakterizohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave. Agjërimi është treguar të ketë disa efekte të dobishme në metabolizëm që mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit.
 • Redukton stresin oksidativ dhe inflamacionin në trup
  Stresi oksidativ është një nga shkaqet e plakjes dhe shumë sëmundjeve kronike. Ai përfshin molekula të paqëndrueshme të quajtura radikale të lira. Radikalet e lira reagojnë me molekula të tjera të rëndësishme, si proteina dhe ADN dhe i dëmtojnë ato. Disa studime tregojnë se agjërimi me ndërprerje mund të rrisë rezistencën e trupit ndaj stresit oksidativ. Për më tepër, studimet tregojnë se agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë në luftimin e inflamacionit, një tjetër shtytës kryesor i shumë sëmundjeve të zakonshme. /topalbaniaradio.com  /Limit.al